Genoplivning af spritruter undersøges
Mulighederne for at genoplive den grænseoverskridende passagerskibstrafik i området Lillebælt, Det Sydfynske Øhav, Flensborg Fjord og Eckernförde Fjord skal undersøges yderligere. Det dansk-tyske INTERREG-udvalg vil give en tillægsbevilling på cirka 75.000 kroner til forprojektet ”Østersøruter”.
Udvalget, der administrerer EU’s INTERREG-pulje til grænseoverskridende regionale aktiviteter, vil samtidig forlænge undersøgelsesperioden med otte måneder til udgangen af næste år. Baggrunden for forlængelsen er, at indsamlingen af viden om, hvordan man kan udnytte allerede eksisterende skibsruter og undersøge mulighederne for nye ruter, skal gennemføres i et større omfang end oprindeligt planlagt.
Samtidig skal der blandt andet gennemføres en større spørgeskema-undersøgelse i de berørte havne på begge sider af grænsen. Resultaterne heraf skal bruges til en konference og workshops for at klarlægge, hvorvidt og hvordan planerne om at genoplive passagerskibsfarten i Østersøområdet kan ske.
Hvis projektet, der har en rammebevilling på godt 600.000 kroner, resulterer i etablering af et netværk af ruter, der kan binde den dansk-tyske region sammen via vandvejen, vil det have betydning for turismeudviklingen i området og for den maritime industri i den dansk-tyske region. Det fremgår af ansøgningen fra projektpartnerne bag planerne.
Siden 1999, hvor de såkaldte spritruter blev indstillet, har det ikke været muligt for turister og andre passagerer at tage færgen mellem syddanske og nordtyske byer og øer.
Der har tidligere været forsøg på at genoplive passagerskibsfarten, men de er strandet på grund af manglende opbakning blandt de vigtigste aktører samt strenge internationale regler. Men med det nye projekt er det lykkedes at samle alle de relevante parter fra offentlige myndigheder og erhvervs- og turistcentre til rederier og havne på begge sider af grænsen.
Bag ’Østersøruter’ står følgende projektpartnere:
Ærø Kommune Naturturisme I/S SET – Sønderborg Erhvervs- & Turistcenter Videnscenter for kystturisme Stadt Flensburg Stadtwerke Eckernförde GmbH WiREG mbH
Programmet INTERREG 4A Syddanmark-Schleswig-K.E.R.N. støtter det grænseoverskridende samarbejde med Region Syddanmark og Region Schleswig og K.E.R.N. (Kreis Schleswig-Flensburg, Nordfriesland, Rendsburg-Eckernförde og byerne Kiel, Flensburg og Neumünster).
INTERREG-programmet 4A har i alt 330 millioner kroner til rådighed til at støtte grænseoverskridende projekter. Det er medfinansieret af EU’s Fond for Regional Udvikling.
Kilde: Region Sydjylland