Forsvaret bekræfter russisk tilstedeværelse

Det russiske specialfartøj SS-750, der har en miniubåd om bord, befandt sig nær Nord Stream rørledningen få dage før, de blev sprængt. Forsvarskommandoen bekræfter, at der blev taget 26 billeder af det russiske fartøj tæt på stedet den 22. september i fjor, skriver Information.

Det er som svar på en aktindsigt, at Forsvarskommandoen nu bekræfter tilstedeværelsen af det russiske specialfartøj SS-750, der er bygget til undervandsoperationer, tæt på rørledningerne i Østersøen fire dage inden, de blev sprængt.

Dagbladet Information har tidligere afdækket, at Forsvarskommandoen ligger inde med 112 billeder af russiske fartøjer i området.

Men det er altså første gang, forsvaret bekræfter, at der er tale om det specifikke russiske fartøj SS-750 med miniubåden ombord, skriver Information.

“SS-750 er det mest interessante fartøj at få bekræftet, for vi ved, at det har kapacitet til at foretage sådan en operation,” siger Jacob Kaarsbo, der tidligere har arbejdet 15 år i Forsvarets Efterretningstjeneste og i dag er senior analytiker i Tænketanken Europa.

Det tyske medie T-Online har tidligere skrevet, at SS-750 skulle have været et af seks russiske flådefartøjer, der kan have været i området i dagene op til sprængningen.

Og tilstedeværelsen bekræftes altså nu af Forsvarskommandoen, der dog ikke vil give aktindsigt i billeddokumentationen med henvisning til, at den er “af efterretningsmæssig karakter” og “indgår i det efterretningsmæssige arbejde”, skriver Information.

“Den gruppe af seks fartøjer, der er nævnt, er en gruppe, der er sat sammen til præcis denne type operationer. Det er meget sandsynligt, at de her fartøjer var indblandet i sabotageoperationen,” siger den svenske forsker, ruslandskender og efterretningsekspert, Joakim von Braun til Information.

Hverken de danske eller svenske myndigheder har ønsket at udtale sig om, hvem de mener når bag sabotagen.

-emte

Artikler

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Verdens første selvsejlende, elektriske færge er sat i drift

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Maersk vil teste biobrændstof til tog

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

DSV køber el-lastbiler finansieret af intern CO2-afgift

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Danske Rederier: Global klimaafgift bør gå til u-lande

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Terntank og Kongsberg hædret på Nor-Shipping med Next Generation Ship Award

08.06.2023|Maritimedanmark.dk

Hurtigruten afslører koncept for batteri- og vinddrevet krydstogtskib

Copyright 2023