Forskergruppe vurderer rejebestande
En ekspertgruppen bestående af tyve forskere fra landene omkring Nordatlanten blev samlet i Tromsø for at vurdere rejebestande og derigennem udvikle grundlaget for kvoter for rejefiskeriet i det nordlige Atlanterhav.
Det drejer sig om syv bestande ved henholdsvis Canada, Grønland, Barentshavet og Nordsøen. Bestandene i disse områder udgør det globale flertal af koldtvandsrejen Pandalus Borealis.
Arbejdsgruppen er et samarbejde mellem Det Internationale Havforskningsråd (ICES) og Den Nordvestatlantiske Fiskeriorganisationen (NAFO). ICES og NAFO rådgiver om fiskeriet i den østlige og vestlige del af Atlanterhavet. Carsten Hvingel er leder af NAFOs videnskabelige råd.
“Ekspertgruppen mødes hvert andet år et andet sted end Halifax (hvor NAFO har hovedkvarter), baseret på opfordring af medlemslandene. Så vi benyttede lejligheden til at invitere vores kolleger til Tromsø. Da kunne vi også præsentere havforskningsinstituttets afdeling i byen. Det er planen at vokse fra de nuværende 60 medarbejdere til omkring 100 inden for få år”, siger Carsten Hvingel.
Ekspertgruppen konkluderer, at de norske bestande generelt er i temmelig god stand, mens der er mindre optimistiske udsigter for rejerfiskeriet på den anden side af Atlanten. Den store vestgrønlandske bestand er faldet siden 2003. Også bestandene ved Flemish Cap og Grand Banks er på meget lave niveauer. Derfor har man valgt at lukke fiskeriet på Flemish Cap og udført en kraftig reduktion af fiskeriet på Grand Banks.
“De norske rejefiskere i Nordsøen og Skagerrak-området har for nylig oplevet reducerede kvoter. Anbefalinger til næste år udgjorde kun 5.800 tons, hvilket er en lav rådgivning i forhold til tidligere år”, siger Guldborg Søvik, som er Havforskningsinstituttets ekspert på denne bestand. Hun håber, at smårejer vil få bestanden til at stige.
Grønlændere har reduceret landets kvoter med 30% siden de toppede i 2003.
Kilde: fiskebat.no