Fiskeolier er ikke rådne
I en udsendelse november sidste år handlede DR 1’s ‘Kontant’ om harske fiskeolier i danske supermarkeder, og programmet satte spørgsmål ved kvaliteten på det danske marked. DTU Fødevareinstituttet svarer nu på mange af de spørgsmål, som programmet rejste.
DTU Fødevareinstituttet giver svar via udsendelser i Danskernes Akademi og i et fagligt notat om produktion, kvalitet og anvendelse af fiskeolie.
EU kræver, at fiskeolier til mennesker skal være fremstillet af fisk, som ligeledes egner sig til konsum af mennesker. Det vil sige frisk fisk. Der er derfor adskillige krav, til hvordan fisken skal opbevares, og hvor længe der må gå før den anvendes til produktion.
Fisken gennemgår en produktionsproces, som gør olien fri for mikroorganismer såsom jern, kviksølv, dioxiner og frie fedtsyrer som giver en bitter smag. Hvis de frie fedsyrer består, har olien støre tilbøjelighed til at harskne, oplyser DTU.
”Produktionsprocesserne sikrer, at alle mikroorganismer er dræbt. En fiskeolie kan altså ikke være mikrobiologisk fordærvet, og det er derfor forkert, når Kontant nævner, at fiskeolierne i programmet var rådne. Harskning har heller intet at gøre med, om olien er mikrobiologisk fordærvet eller rådden”, påpeger professor Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet.
Videnskabelige undersøgelser peger har påvist at de stoffer, som dannes når en fiskeolie bliver harsk, kan have sundhedsskadelige effekter i koncentreret dosis.
”Hvor harsk en olie må være, før den eventuelt giver sundhedsmæssige problemer hos mennesker, som dagligt tager fiskeolie som kosttilskud, mangler vi præcis viden om. DTU Fødevareinstituttet vurderer dog på baggrund af vores nuværende viden, at de fiskeolier, vi har undersøgt for Kontant, ikke er sundhedsskadelige i de doser, forbrugerne tager dem”, siger Charlotte Jacobsen ifølge DTU.
”Producenterne af fiskeolie bør sikre, at de fiskeolier, forbrugerne køber, er af den bedst mulige kvalitet og fremstillet efter optimale udvindings- og oprensningsmetoder, som både fjerner mikroorganismer og uønskede stoffer – bl.a. dem, som gør olien harsk”, tilføjer Charlotte Jacobsen.
Via dette link kan du se udsendelsen fra Danskernes Akademi: http://videnskab.dk/krop-sundhed/dtu-fiskeolie-er-ikke-radden
Kilde: Fødevareinstituttet og Videnskab.dk