Fiskeolier er ikke rådne

I en udsendelse november sidste år handlede DR 1’s ‘Kontant’ om harske fiskeolier i danske supermarkeder, og programmet satte spørgsmål ved kvaliteten på det danske marked. DTU Fødevareinstituttet svarer nu på mange af de spørgsmål, som programmet rejste.

DTU Fødevareinstituttet giver svar via udsendelser i Danskernes Akademi og i et fagligt notat om produktion, kvalitet og anvendelse af fiskeolie.

EU kræver, at fiskeolier til mennesker skal være fremstillet af fisk, som ligeledes egner sig til konsum af mennesker. Det vil sige frisk fisk. Der er derfor adskillige krav, til hvordan fisken skal opbevares, og hvor længe der må gå før den anvendes til produktion.

Fisken gennemgår en produktionsproces, som gør olien fri for mikroorganismer såsom jern, kviksølv, dioxiner og frie fedtsyrer som giver en bitter smag. Hvis de frie fedsyrer består, har olien støre tilbøjelighed til at harskne, oplyser DTU.

”Produktionsprocesserne sikrer, at alle mikroorganismer er dræbt. En fiskeolie kan altså ikke være mikrobiologisk fordærvet, og det er derfor forkert, når Kontant nævner, at fiskeolierne i programmet var rådne. Harskning har heller intet at gøre med, om olien er mikrobiologisk fordærvet eller rådden”, påpeger professor Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet.

Videnskabelige undersøgelser peger har påvist at de stoffer, som dannes når en fiskeolie bliver harsk, kan have sundhedsskadelige effekter i koncentreret dosis.

”Hvor harsk en olie må være, før den eventuelt giver sundhedsmæssige problemer hos mennesker, som dagligt tager fiskeolie som kosttilskud, mangler vi præcis viden om. DTU Fødevareinstituttet vurderer dog på baggrund af vores nuværende viden, at de fiskeolier, vi har undersøgt for Kontant, ikke er sundhedsskadelige i de doser, forbrugerne tager dem”, siger Charlotte Jacobsen ifølge DTU.

”Producenterne af fiskeolie bør sikre, at de fiskeolier, forbrugerne køber, er af den bedst mulige kvalitet og fremstillet efter optimale udvindings- og oprensningsmetoder, som både fjerner mikroorganismer og uønskede stoffer – bl.a. dem, som gør olien harsk”, tilføjer Charlotte Jacobsen.

Via dette link kan du se udsendelsen fra Danskernes Akademi: http://videnskab.dk/krop-sundhed/dtu-fiskeolie-er-ikke-radden

Kilde: Fødevareinstituttet og Videnskab.dk

ME PRODUCTION A/S

Sponseret

Danskproduceret med et ekstra gear

Vexve Denmark | Frese A/S

Sponseret

Smartere køling kan spare brændstof og reducere CO₂

Relateret indhold

20.11.2025Maritimedanmark.dk

APM Terminals investerer i Peru

20.11.2025Maritimedanmark.dk

Høje bølger fører til aflysning af afgange

12.11.2025Maritimedanmark.dk

Harren Group strømliner organisationen

05.11.2025ME PRODUCTION A/S

Sponseret

Welcome to the team

17.10.2025Maritimedanmark.dk

CMA CGM vil igen anløbe Rusland

14.10.2025Maritimedanmark.dk

Verdens første skibstunnel er opgivet

27.09.2025Marstal Navigationsskole

Sponseret

Nu er der sat dato for Åbent Hus på HF-Søfart i Marstal

25.09.2025Marstal Navigationsskole

Sponseret

Elever på Ærø trives bedre end gennemsnittet

Jobmarked

Se alle

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
Hazard Awareness and Identification (Adaptive) (E-learning course - afholdes løbende)

The aim of this course is to equip you with the knowledge and skills to identify, assess, and address workplace hazards effectively. You will learn about various energy sources, control measures, contributing factors, and dynamic risk assessments to ensure a safer working environment for yourself and your colleagues.

Dato

01.12.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Workplace Harassment and Respect Awareness (E-learning course - afholdes løbende)

The aim of this course is to provide delegates with information on different forms of workplace harassment, how to recognize it and what you can do to prevent it.

Dato

01.12.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Workplace Harassment and Respect Awareness - OSHA Standards (E-learning course - afholdes løbende)

The aim of this course is to provide delegates with information on different forms of workplace harassment, how to recognize it and what you can do to prevent it.

Dato

01.12.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Workplace Harassment and Respect Awareness (Adaptive) (E-learning course - afholdes løbende)

The aim of this course is to provide delegates with information on different forms of workplace harassment, how to recognise it and what you can do to prevent it.

Dato

01.12.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Workplace Hazards and Personal Safety (E-learning course - afholdes løbende)

This course on workplace hazards and personal safety, will inform you about the general hazards you will find offshore, how to evaluate them, and continue to carry out your duties as safely as possible.

Dato

01.12.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Workplace Violence Awareness (Adaptive) - OSHA Standards (E-learning course - afholdes løbende)

The aim of this course is to inform you about different types of workplace violence, signs of potential violence and how best to respond. You will be able to explain the importance and purpose of a workplace violence prevention program and identify violence hazard prevention and controls.

Dato

01.12.2025

Sted

Digital course