Fisk er også hvad de spiser
Havets ressourcer er ikke uendelige. Derfor ser forskere på, hvordan man kan optimere opdrætslaksens diæt, ved at bruge fedt og protein fra andre kilder.
Man både håber på og regner med fortsat vækst indenfor akvakultur, men allerede nu meldes en mangel på råvarer som bruges i fiskefoder, især når det gælder fedtsyrer.
Derfor ser forskere fra Nofima og NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) på, helt præcist hvor meget fiskeolie laks og ørred har brug for. De har gennemgået mere end 200 publikationer som behandler fiskenes krav på omega-3 fedtsyrer EPA og DHA. Det skriver Nofima.
Forskerne har taget mange forhold med i deres overvejelser, blandt andet resistens mod vorus, knoglesundhed, stress, inflammation, hjertet etc. Fedtsyresammensætningen i foder fylder nemlig en enorm rolle, når det kommer til disse områder.
“Vi har brug for mere viden om de fedtsyresammensætninger som giver god beskyttelse mod virusinfektioner og fiskens evne til at håndtere bakterielle infektioner eller lus, og hvordan fedtsyresammensætning påvirker stress. Desuden er det vigtigt at få mere viden om de langsigtede virkninger af lav EPA og DHA niveauer i kosten”, siger seniorforsker Bente Ruyter fra Nofima.
Forskerne har fundet ud af, at laks og ørreds behov for fedstyrer er forskellige i forskellige stadier af dyrenes liv. Man vil gerne blive klogere på hvordan niveauet af fedstyrer påvirker udviklingen af ægget og gennem kønsmodningen, for indtil videre har man kun foretaget undersøgelser som spænder over kortere perioder af fiskenes liv, og det er derfor svært at slå endegyldige konklusioner fast.
Men der er klare tegn på, at såkaldt epigenetisk regulering kan være en vej frem. Her udvælger man fiskefamilier som genetisk er gode til at producere EPA og DHA, for at føre de gode egenskaber videre til de næste generationer.
For at epigenetisk regulering kan blive en realitet, er det nødvendigt med ressourceudnyttelse i hele produktionsforløbet - der skal tages hensyn til sæsonmæssige variationer og forskellige stadier i fiskenes livscyklus.
Fisk er altså hvad de spiser. Ligesom os.
Kilde: Nofima