Fire MHV-skibe med i krævende miljøøvelse

Marinehjemmeværnet deltog sidst i august i miljøøvelsen BALEX DELTA 2021, der i år fandt sted ved Kotka i Finland. MHV deltog med 911 Bopa, 912 Holger Danske, 851 Sabotøren og 802 Carina. Leader på turen var Holger Danske

Foto: MHV.

I øvelsen deltog yderligere 13 fartøjer fra 5 andre lande omkring Østersøen og den Finske Bugt. Øvelseskommandoen var Finnish Border Guard. Der var via MVH søgt om tilladelse til at sejle i svensk og finsk territorialfarvand til Kotka og hjem igen, hvilket var blevet imødekommet.

MHV-fartøjerne afgik fra deres basehavne d. 19. og 20. august med rendezvous i Rønne d. 21.

Efter bunkring af brændstof og vand samt tømning af tanke afgik fartøjerne Kl. 20:00 med kurs mod Kotka. En tur på ca. 560 sømil.

Vejret de første dage tegnede godt og turen op langs Sverige og inden om Øland ved Kalmar var en ren fornøjelsestur med næsten igen vind og sø. Efter 1 ½ døgn ændredes det dog, da vinden tog til i styrke fra Nord med 12-14 m/s og bølger på 1 – 1 ½ meters højde. Der blev derfor gjort sø klart over alt.

Vi ankom d. 24. om natten til farvandet ud for Kotka, hvor vejret forsat var hårdt. Finnish Border Guard pålagde os lods om bord inden indsejlingen til Kotka. Kl.

03:00 modtog alle 4 MHV-fartøjer lods om bord ca. 20 sømil uden for Kotka og sejladsen kunne fortsætte til Kotka, hvor vi ankom kl. 05:30. En del af de øvrige fartøjer, der skulle deltage i øvelsen, var ankommet.

På øvelsesdagen d. 25. august var det dårlige vejr taget til. Vind kom nu fra syd med 14-16 m/s og bølger på 1 ½ - 2 meter. Flere af de større fartøjer havde meddelt, at de ikke kunne anvende deres flydespærringer eller andet udstyr til oliebekæmpelse og -optagning. Finnish Border Guard fastholdt dog at gennemføre øvelse med en mindre ændring, idet det ene af 2 øvelsesområder blev flyttet tættere på land. Det havde dog ikke den store betydning, da vinden og søen kom ude fra den Finske Bugt mod land.

Holger Danske og Sabotøren var i Strike Team Bravo. Bopa og Carina var i Strike Team Charlie. I hver af de 2 Strike Team var der yderligere 3 fartøjer. Der var i alt 4 Strike Teams. Fra kl. 06:00 var der afgang fra Kotka til øvelsesområdet, hvor øvelsen startede kl. 08:00. Kommet ud til øvelsesområdet blev det en hård dag for MHV-fartøjerne på grund af vejret. Vores største bidrag til øvelsen blev derfor at afpatruljere øvelsesområdet for olieudslip fra den simulerede tanker der flere dage i forvejen var kollideret med tanker med kemikalier. Olie tankeren var dagen før sunket og olieudslip bredte sig på havoverfladen. Det skulle lokaliseres, inddæmmes og opsamles.

Det lykkedes MHV-fartøjerne i flere omgange, at lokalisere olie på vandet og indrapportere dette til Finnish Border Guard, der dirigerede de større fartøjer til området for inddæmning og opsamling. Det lykkedes kun ét enkelt fartøj at sætte deres flydespærring, godt hjulpet af MHV 911 Bopa, der hjalp til med at trække i den modsatte ende. Øvelsen sluttede officielt kl. 16:00, men blev afblæst tidligere på grund af det dårlige vejr.

Om aftenen var der tiltrængt afslapning med mad og drikke samt socialt samvær på de 4 MHV-fartøjer.

D. 26. var der debriefing af øvelsen inden officiel afgang fra Kotka kl. 11:30. Øvelseskommandoen udtrykte tilfredshed med øvelsen på trods af de vejrmæssige forhold og de begrænsninger det havde haft på øvelsen. De ønskede alle en god hjemrejse med håb om gensyn i 2022, hvor Tyskland er vært for BALEX DELTA. Efter bunkring af brændstof og vand samt tømning af tanke, var der afgang fra Kotka i formationssejlads guidet af Finnis Border Guard.

Vejret havde ikke ændret sig. Der var stadig en vind fra syd med 14-16 m/s og bølger på 1 ½ - 2 meter. Ca. 20 sm. uden for Kotka sagde Finnish Border Guard farvel til os og overlod os til os selv. Mens de øvrige fartøjer sejlede ud mod internationalt farvand, fortsatte MHV-fartøjerne i finsk farvand. Efter 1/2 dags sejlads blev vi over radio af beordret ud af finsk farvand.

Vores leader Holger Danske forsøgte forgæves at overbevise finnerne om, vi havde tilladelse til sejlads i finsk farvand, men lige lidt hjalp det. Vi sejlede derfor ud i internationalt farvand i den Finske Bugt, hvor bølgerne desværre ikke var mindre. Med vinden og bølgerne ind fra bagbord blev det en lang tur over mod Sverige.

På vejen hjem fik først MHV 802 Carina motorproblemer, idet en aksel fra styrbords hovedmotor til generatoren til brandpumpen gik i stykker. Senere gik det ud over MHV 911 Bopa da de fik en utæt brændstoftilførsel til den ene hovedmotor. På begge fartøjer lykkedes det de dygtige motor-folk, at lokalisere problemerne og afhjælpe dem, så begge fartøjer kunne fortsætte hjemad med uformindsket fart.

Efter over 1.300-1.400 sømils sejlads, et begrænset udbytte af selve BALEX DELTA 2021 øvelsen, så er det indtrykket, at de 4 besætninger på MHV-fartøjerne alligevel kom hjem med en god portion erfaringer efter så lang en sejlads, både med hensyn til udholdenhed, udvikling af samarbejdskompetencer i forhold til de daglige opgaver og rutiner men ikke mindst i forhold til at løse uforudsete problemstillinger.

Kilde: MHV

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

08.05.2025Maritimedanmark.dk

Forventet nedgang hos Torm i 1. kvartal

08.05.2025Maritimedanmark.dk

Maersk øger omsætning og indtjening i Q1

08.05.2025Maritimedanmark.dk

DFDS-færge i dag indsat som erstatning for Hammershus

07.05.2025Maritimedanmark.dk

USA indstiller angreb mod Houthi-oprørere i Yemen

07.05.2025Maritimedanmark.dk

Eksplosions-ramt Maersk skib må vente en uge

07.05.2025Maritimedanmark.dk

Nordjysk virksomhed vinder stor ordre fra Maersk

06.05.2025Maritimedanmark.dk

Esvagt leverer stærkt resultat for 2024

06.05.2025Maritimedanmark.dk

Skidt start på året for DFDS

Jobmarked

Se alle

Samsø Rederi

Maskinchef til HSC LILLEØRE/Samsø Rederi.

Du er Maskinist med sønæringsbevis som Maskinchef, eller Maskinmester med sønæringsbevis af 1’grad.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Marstal Navigationsskole

Maritim underviser til Marstal Navigationsskole

Vil du være med til at uddanne fremtidens besætning i den maritime branche? Brænder du for at deltage i udviklingen af bæredygtighed i skibsfarten i alle dens former? Vil du arbejde med videbegærlige mennesker i et studiemiljø med nærvær og åbenhed?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.05.2025

Småøernes Færgeselskaber

Skipper-/Styrmand. Hundested – Rørvig Færgefart A/S

Hvis du har lyst til at være en del af en hyggelig færgeoverfart i Nordsjælland, er her muligheden. Overfarten betjenes af 2 færger ”Isefjord” og ”Nakkehage”, som er henholdsvis 2 og 3 mands betjente – i spidsperioderne (højtider og ferier), sættes begge færger i drift, i lavsæsonen er der en færge i drift ad gangen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Furuno Danmark A/S

Teknisk Service & Support Manager

FDK, en førende aktør inden for maritim elektronik, søger en erfaren og dynamisk leder af vores service- og tekniske afdelinger. Med base i Hvidovre vil du få ansvaret for at sikre, at vores serviceafdelinger opfylder virksomhedens målsætninger og værdier relateret til professionel tekniske support til vores kunder.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

29.04.2025

Odense Havn

Sælger

Er du købmand af natur og har en naturlig nysgerrighed for at lære om vores kunders forretninger? Brænder du for løsningssalg og er drevet af at skabe resultater både selvstændigt og i samarbejde med dine kolleger? Så kan du blive en del af Odense Havns kommercielle team, hvor du fra første dag vil kunne mærke vores begejstring for det, vi laver.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Køge Marina

Havneassistent til Køge Marina

Køge Marina søger en dygtig allround håndværker med maritim interesse, som fremover kan være vores nye havneassistent

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Hanstholm Havn

Havneassistent til Hanstholm Havn

Da én af vores dygtige medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, er der nu en unik mulighed for at blive en del af et godt team i den maritime afdeling.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

15.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens ledere på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger en adjunkt eller lektor til undervisning i ledelse. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

18.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens grønne og blå maskinmestre på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger lige nu en adjunkt eller lektor til undervisning i termiske maskiner og anlæg. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, så de er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.06.2025

PURETEQ A/S

Spare Parts Coordinator til PureteQ’s maritime serviceenhed

Vi søger en erfaren og teknisk velfunderet Spare Parts Coordinator til vores After Sales team. Du kommer til at spille en central rolle i at sikre, at vores kunder får de nødvendige og korrekte spare parts leveret – til rette tid, rette sted og som aftalt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
Free Fall Add-On (afholdes løbende)

The purpose of the course is to give the delegate knowledge to procedures related to launch, navigation and recovery of a freefall lifeboat as described in STCW code Section B-I/14 1.1 and 14 1.2 The Course is a Add-On to Certificate in Survival craft and rescue boats A-VI/2-1

Dato

17.09.2024

Tid

16:00

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark