FE: Cybertruslen mod skibsfarten meget høj
Truslen fra cyberkriminalitet og cyberspionage mod søfart og havne er fortsat “meget høj”. Sådan lyder advarslen i Forsvarets Efterretningstjenestes nyeste trusselsvurdering. FE kalder det “meget sandsynligt” at organisationer inden for søfart i Danmark vil blive udsat for cyberangreb inden for de næste to år.
I vurderingen slår Center for Cybersikkerhed, der hører under Forsvarets Efterretningstjeneste fast, at nogle hackere har specialiseret sig i angreb mod søfartssektoren, og at andre i perioder går målrettet efter rederier, havne og søfartsvirksomheder.
”Det gør indtryk at se sort på hvidt, at truslen er så massiv mod skibsfarten og søfartssektoren generelt. Det understreger vigtigheden af selvfølgelig at sikre sine systemer bedst muligt, men også opfordre til, at vi alle tænker os godt om, når vi bevæger os i cyberspace. Et forkert klik kan have store konsekvenser,” siger Maria Skipper Schwenn, direktør for sikkerhed, miljø og maritim forskning i Danske Rederier.
Det franske rederi CMA CGM blev for godt to uger siden ramt af et ransomware-angreb, der satte flere af selskabets systemer ud af drift i 14 dage. Og netop alvorlige angreb af denne type er ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste blevet en del af normalbilledet.
“Det seneste år har målrettet ransomware-angreb været i fremmarch og sker nu relativt hyppigt i Danmark,” skriver Center for Cybersikkerhed.
Senest er den nordjyske pumpeleverandør DESMI i april i år blevet ramt af et målrettet ransomware-angreb, der lukkede ned for selskabets kommunikationssystemer. Det tog 30 dage inden alle systemer var genetableret.
Men det er ifølge FE-rapporten ikke alene kriminelle, men også cyberspionage, der truer Det Blå Danmark.
Der kan være tale om at stjæle information om vigtig teknologi for derved at kunne springe flere led i udviklings- og innovationsprocessen over, men der kan også være tale om fortrolige oplysninger i forbindelse med udbud eller indgåelse af kontrakter.
”Vi må ikke være naive, når det kommer til cybersikkerhed. I den stærkt digitaliserede verden, vi lever i, er det helt afgørende, at vi har styr på vores datasikkerhed. Jeg glæder mig derfor også til at drøfte emnet med den cyberallicance, vi har stiftet med bl.a. andre finans- og forsyningssektoren, senere på måneden,” siger Maria Skipper Schwenn.
Læs hele rapporten fra Center for Cybersikkerhed i Forsvarets Efterretningstjeneste HER
Kilde: Danske Rederier & Center for Cybersikkerhed.