Farvandsvæsenet afviser kritik af Danpilot
Det er ikke korrekt, når de private udbydere hævder, at DanPilot har nedsat taksterne i konkurrencemæssig henseende. Det skriver Farvandsvæsenet i en kommentar til de udtalelser, Dan Pilot Service er kommet med, bl.a. her på maritimedanmark.dk
Kommentar :
I flere medier har det i de sidste dage være hævdet, at Det Statslige Lodsvæsen, DanPilot, konkurrerer på ulige vilkår med de private lodserier.
Det Statslige Lodsvæsen, DanPilot, er udsat for konkurrence på markedet for regionallodsninger. For at overholde konkurrencereglerne har DanPilot bl.a. indført omkostningsbaserede takster fra den 1. oktober 2009.
Indførelsen af omkostningsbaserede takster har i praksis betydet, at taksterne er steget på de fleste lodsninger, men taksten er dog også blevet sat ned på et mindre antal lodsninger.
Farvandsvæsenet og Det Statslige Lodsvæsen forventer, at taksterne på regionallodsninger vil stige med ca. 26 pct. i gennemsnit i 2010. For gennemsejlingslodsningerne forventes en stigning på ca. 21 pct. i gennemsnit. Det er således ikke korrekt, når de private udbydere hævder, at DanPilot har nedsat taksterne i konkurrencemæssig henseende.
Det Statslige Lodsvæsen er helt selvfinansierende og modtager ingen offentlig støtte. Det betyder bl.a., at Det Statslige Lodsvæsen selv må udrede renter og afdrag på dets lån. Det medvirker også til at sikre, at Det Statslige Lodsvæsen ikke udkonkurrerer private operatører på unfair vilkår.
Det Statslige Lodsvæsen har haft underskud på driften i de seneste par år og har oparbejdet en betydelig gæld. Der er derfor iværksat en økonomisk genopretningsplan.
Det Statslige Lodsvæsen modtager heller ingen offentlig støtte til genopretningen, men må selv skaffe midlerne hertil fra driften. Det er således heller ikke korrekt, når det hævdes, at Det Statslige Lodsvæsen kan gældsætte sig uden konsekvenser.
Et privat lodseri har klaget til Konkurrencestyrelsen og Forsvarsministeriet over Det Statslige Lodsvæsens forretningsmetoder. Farvandsvæsenet og Det Statslige Lodsvæsen er ikke enig i klagepunkterne og imødeser i den forbindelse Konkurrencestyrelsen afgørelser i disse sager.
Det Statslige Lodsvæsen har i øvrigt forsyningspligt både for regional- og gennemsejlingslodsninger i danske farvande.
Det betyder i praksis, at Det Statslige Lodsvæsen - i modsætning til private operatører - er tvunget til at opretholde et meget dyrt beredskab. Det giver de private lodsudbydere en klar konkurrencefordel på omkostningssiden.
Desuden kan de vælge at operere netop i de områder, hvor indtjeningen er størst. Det har blandt andet givet udslag i, at et privat lodseri har udkonkurreret Det Statslige Lodsvæsen i Fredericia og i praksis nærmest er monopolist i dette lukrative område.
Det er således generelt ikke vurderingen, at Det Statslige Lodsvæsen konkurrerer på ulige vilkår. Tværtimod har Det Statslige Lodsvæsen en lang række af omkostningstunge forpligtelser, der gør konkurrencesituationen i forhold til private udbydere til en hæmsko.
Kilde: Farvandsvæsenet