Familie om salg: Svær, men rigtig beslutning

Det er arvesølv der sælges, når Maersk Oil overtages af franske Total til en pris på 7,45 mia. dollar. Og det har ikke været nemt for Mærsk-familiens forretningsmæssige overhoved, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, at træffe den beslutning. Men den er rigtig, siger hun.

A.P. Møller begav sig ud på ukendt territorie, da selskabet i 1962 sådan lidt nødtvunget overtog en koncession til at søge efter olie og gas i den danske undergrund. A.P. Møller havde i et brev til statsminister Viggo Kampmann udtrykt bekymring overfor en tysk interesse i koncessionen og tilbudt "at tage opgaven op", som det blev formuleret i brevet fra den dengang 84-årige skibsreder.

Som bekendt blev det senere en særdeles indbringende forretning for gruppen, da den første olie begyndte at løbe i land fra Dan-feltet i Nordsøen i 1972.

Olie-eventyret, der blev sat i gang af Ane Mærsk-McKinney Uggla´s farfar, Arnold Peter Møller, udviklet af faderen Mærsk McKinney-Møller, er altså nu blevet solgt af formanden for ejerselskabet A.P. Møller Holding A/S. Ikke nogen let beslutning:

“I mit hjerte og sind er dette en meget svær, men rigtig beslutning. Maersk Oil har i næsten et halvt århundrede været i spidsen for den danske olieudvikling, været afgørende for A.P. Møller - Maersk og spiller i dag en afgørende rolle i den danske og internationale olie- og gasindustri. Det gør os stolte,” udtaler Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, formand for A.P. Møller Holding A/S i forbindelse med salget af Maersk Oil og fortsætter:

“Som ejere søger vi det bedste fundament for fremtidig vækst for Maerk Oil aktiviteterne og den fokuserede udvikling af den danske del af Nordsøen. A.P. Møller - Maersk A/S har fundet en dedikeret industriejer med en dyb interesse i at videreudvikle og investere i de aktiver og kapaciteter, der er skabt i Maersk Oil samtidig med at arven i Danmarks førende olieselskab bevares,” udtaler formanden og benytter samtidig lejligheden til at takke alle medarbejderne i Maersk Oil for deres indsats for selskabet og for A.P. Møller - Maersk.

Olie og gasudvindingen fra Nordsøen har igennem årerne givet den danske statskasse skatter og afgifter fra Maersk Oil på ialt 400 mia. kr. Et betydeligt beløb, men dog kritiseret af mange for at være for lavt i forhold til, hvad der betales for koncessioner i f.eks. Norge.

Koncessionen er også gennem årerne blevet genforhandlet flere gange. Mest spektakulært i 1981 af den daværende Anker Jørgensen regering, der ønskede - og fik - koncessionsområder leveret tilbage til den danske stat.

Kilde: A.P. Møller - Maersk & “A.P. Møller og den danske olie” af Morten Hahn-Pedersen

Relateret indhold

17.07.2024Maritimedanmark.dk

Rederne lægger større vægt på biodiversitet

16.07.2024Maritimedanmark.dk

Torm køber otte tankskibe og sælger et

25.06.2024Maritimedanmark.dk

Cadeler sikrer sig stor skotsk kontrakt

22.06.2024Maritimedanmark.dk

Ørsted når milepæl i verdens første subside-fri havmøllepark

21.06.2024Maritimedanmark.dk

Nyt CCS-partnerskab skal forbinde havne, rørledninger og platforme

14.06.2024Maritimedanmark.dk

Stor tysk ordre til Vestas

13.06.2024Maritimedanmark.dk

Ny standard for offshore marineoperationer

11.06.2024Maritimedanmark.dk

Gigantmølle på plads i Thyborøn

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Area Sales Manager - Retrofit market

Are you a professional relationship builder with solid experience in technical sales in the maritime industry? Do you aspire to work in an environment that make vessels a greener and safer place to work?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Søfartsstyrelsen

Kontorchef til Sikre Farvande

Trives du i et fagligt stærkt miljø med mange udfordringer? Og har du mod på at lede en effektiv driftsorganisation? Så er du måske vores nye kontorchef for Sikre Farvande.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

04.08.2024

DanPilot

DanPilot søger en datatekniker-elev med speciale i programmering

Har du lyst til at få din uddannelse hos DanPilot, hvor vi er i gang med en digitaliseringsrejse?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

06.08.2024

DanPilot

Disponenter til Danmarks største lodsfirma søges

Har du erfaring indenfor spedition eller kendskab til mandskabs- eller materialedisponering – og trives du i en travl såvel som omskiftelig hverdag, hvor boldene bliver kastet højt i vejret og skal gribes igen? Så er du måske DanPilot’s nye disponent.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.08.2024

ROYAL ARCTIC LINE

Juniormester og Skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte , Juniormester, og Skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

24.07.2024

Grenaa-Anholt Færgefart

Grenaa-Anholt Færgefart søger én Befaren Skibsassistent til fast stilling med ansættelses snarest muligt

Du vil komme til at indgå i vores faste team af medarbejdere på M/F Anholt, som dagligt betjener færgens kunder samt fragter gods til og fra øen i Kattegat.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sail Event Aarhus

Skipper til M/S Helene

Sail Event Aarhus ApS søger en skipper til sejladser med turbåden M/S Helene.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Skoleskibet Danmark

Kaptajn på Skoleskibet DANMARK

Et helt unikt og spændende job Skoleskibet DANMARK er et smukt sejlskib fra 1933 og en moderne maritim uddannelsesinstitution. Skoleskibet har også en repræsentativ rolle som en sejlende ambassade, for Det Blå Danmark. Skoleskibet DANMARK har to kaptajner, hvoraf denne ene nu har valgt at gå i land, hvorfor denne spændende og helt specielle stilling er ledig til besættelse i efteråret 2024.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

11.08.2024

Saga Shipping A/S

Saga Shipping – søger personale til vores fartøjer

Er Skagen noget for dig…. Tag udfordringen op…

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Saga Shipping A/S

Shipping Medarbejder til Skagen

Saga Shipping er en del af Wrist Ship Supply, en af verdens største skibshandler, indenfor den globale shipping industri. Vi tilbyder en bred vifte af service ydelser til den globale shippingindustri – ikke 2 dage er ens !.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark