Færre ulykker og udslip i Nordsøen
Virksomheder, der har olie- eller gasaktiviteter på Nordsøen, har pligt til at anmelde arbejdeulykker med mere end 1 dags fravær til Energistyrelsen. I 2013 er der anmeldt 9 arbejdsulykker. Det er et fald i forhold til alle foregående år, også når antallet ses i forhold til antallet af arbejdstimer.
5 ud af de i alt 9 arbejdsskader i 2013 er fald- eller snubleskader. Det er en stigning i antallet af fald- eller snubleskader i forhold til 2012. Set over de sidste seks år er fald- eller snubleskader den mest forekommende arbejdsulykke.
Øvrige ulykkestyper består bl.a af: hånd i klemme, vrid i skulder under vending af redningsflåde og ledskader.
Siden Energistyrelsen rettede fokus mod utilsigtede udslip af kulbrintegas, er det samlede antal udslip faldet fra 36 i 2004 til to udslip i 2010 med en stigning til syv udslip i 2012 og et fald til fem udslip i 2013.
I 2013 har der ikke været større udslip af kulbrintegas, men der har været anmeldt fem væsentlige udslip med udslipsmængder, der varierer mellem 2 kg og 50 kg kulbrintegas. Virksomheder, der har olie- eller gasaktiviteter på Nordsøen, skal i kraft af pligten til at anmelde nærvedhændelser anmelde både større og væsentlige udslip.
For to af de fem udslip i 2013 er det oplyst, at det ikke har været muligt at estimere den undslupne mængde. Energistyrelsen har derfor valgt at medtage disse to udslip i gruppen ”væsentlige udslip”, uanset at den undslupne mængde kan ligge under 1 kg/ massehastighed på 0,1-1 kg/sek. med en varighed på 2-5 minutter.
Større udslip er udslip af en mængde på mere end 300 kg eller en massehastighed på mere end 1 kg/sek. i mere end 5 minutter.
Væsentlige udslip er udslip af en mængde på mellem 1-300 kg eller en massehastighed på 0,1-1 kg/sek. med en varighed på 2-5 minutter.
Læs hele rapporten HER
Kilde: Energistyrelsen