EU-redere kræver beskyttelse mod pirater
Den europæiske rederiforening retter nu formel henvendelse til EU for at få politisk støtte til at komme det tiltagende pirateri ud for Vestafrika til livs. Det sker på baggrund af, at pirateri og væbnede sørøverier er blevet en stor udfordring for handelsskibe i Guinea-golfen.
Militær tilstedeværelse i de internationale farvande. Egentlig beskyttelse fra de nationale, vestafrikanske hære, kystvagter og politi. Tilladelse til bevæbnede vagter om bord i de berørte nationale farvande. Det er tre af de konkrete punkter, som den europæiske rederiforening ECSA nu kræver EU’s hjælp til at virkeliggøre.
”EU’s rederier kan ikke løse situationen selv og beder om øjeblikkelig og konkret handling fra EU og dets medlemslande”, står der i henvendelsen fra ECSA til EU-institutionerne.
ECSA opfordrer derfor EU til at lægge pres på landene i Vestafrika samt at yde økonomisk støtte til at opbygge den nødvendige militære kapacitet for at højne sikkerheden i de territoriale farvande, hvor de fleste plyndringer sker. Det internationale samfund bør desuden i højere grad sikre handelsskibe og de søfarende i de internationale farvande i regionen, hvor risikoen for angreb også er til stede.
En anden udfordring i Vestafrika er, at handelsskibene ikke kan gøre brug af bevæbnede vagter uden tilladelse fra de enkelte lande. Lokale vagter og sikkerhedsfartøjer har ifølge ECSA ofte ikke den nødvendige kvalitet og pålidelighed, og ECSA opfordrer EU og dets medlemslande til dialog med de relevante afrikanske lande om muligheden for at anvende internationale, veluddannede vagter om bord på skibene, når rederierne finder det nødvendigt.
Vicedirektør i Danmarks Rederiforening Jan Fritz Hansen, der desuden er formand for ECSA’s piratkomité, mener det er på tide, at det internationale samfund kommer med en strategi for den vestafrikanske pirateri-problematik.
”Det er rigtig vigtigt, at de europæiske redere står sammen for at sikre sikkerheden ud for Vestafrika. Men vi har brug for politisk støtte og håber, at EU og de enkelte regeringer vil tage denne henvendelse seriøst ved at lade den udmønte sig i konkrete initiativer hurtigst muligt”, siger Jan Fritz Hansen.
I henvendelsen opfordrer den europæiske rederiforening desuden til at skabe et troværdigt indrapporteringssystem, da mange angreb ud for Vestafrika i dag ikke anmeldes eller registreres. Desuden opfordrer ECSA til at forlænge EU’s mandat for militær tilstedeværelse ud for Østafrika (NAVFOR ATLANTA), fra 2014 til tidligst 2016.
Kilde: Danmarks Rederiforening