Efter oliestop:Ingen grund til panik i Esbjerg
Selvom op mod 10.000 personer i dag er ansat i olieindustrien i Esbjerg, er der ingen grund til panik, fordi der fra 2050 ikke længere skal udvindes olie og gas fra Nordsøen, mener oliehistorikeren Morten Hahn-Pedersen.
Der kommer mange nye muligheder i løbet af de 30 år, inden der skal lukkes for oliehanerne i den danske del af Nordsøen. Vindindustrien står foran en fortsat vækst og Maersk Drilling udforsker mulighederne for at sende CO2 ned i den undergrund, hvorfra olien og gassen bliver pumpet op i dag.
Derfor er der ingen grund til panik i Esbjerg, mener Morten Hahn-Pedersen, der er oliehistoriker og tidligere direktør ved Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.
Aftalen om at lukke for olien i 2050, der blev indgået af et bredt flertal på Christiansborg i går, betyder også, at vilkårerne for olie- og gasudvindingen i de næste 30 år fastfryses. Og det er afgørende for industrien, mener Morten Hahn-Pedersen.
“Faste rammevilkår for industriens investeringer betyder alt, og efter min vurdering vil vi slutningen af 2020’erne og begyndelsen af 30’erne kommer til at se en øget produktion i Nordsøen, siger han til Jyske Vestkysten.
Den øgede produktion kan ikke mindst komme fra Tyra-feltet, der i øjeblikket er under reetablering af Total - et projekt til 21 mia. kr. - der vil gavne beskæftigelsen i Esbjerg.
Det samme har CO2 lagringen i undergrunden potentiale til, mener historikeren. Den udvikling er der afsat 200 mio. kr. til i den politiske aftale.
Og Esbjerg Havn kan glæde sig over at modtage 90 mio. kr. fra aftalen, som skal bruges til at udvide havnen, så der bliver endnu bedre plads til store vindmølledele.
Kilde: Jyske Vestkysten