DUC investerer 4,5 milliarder i Nordsøen
Dansk Undergrunds Consortium (DUC) med Maersk Oil i spidsen investerer nu over 4,5 milliarder kroner i en stor udvidelse af Tyra-feltet. Udvidelsen skal øge produktionen med 50 millioner tønder olieækvivalenter over de næste 30 år. Det er DUCs største investering i Nordsøen siden 2007.
”Det er et stort projekt, som vi har undersøgt og evalueret på i to-tre år, og nu er vi så klar til at igangsætte investeringen. 50 millioner tønder svarer til omkring et års produktion fra Maersk Oils danske operationer, og det er nødvendigt med så store investeringer, hvis vi skal sikre produktion mange år endnu”, siger Mark Wallace, landechef for Maersk Oils danske forretning til Berlingske Business.
Investeringen omfatter en udvidelse af Tyra Sydøst, en ny ubemandet platform, rørledninger og boring af 8 til 12 horisontale brønde, hver på omkring seks kilometers længde. Den store gøres i forvisningen om, at der fortsat er store uudnyttede ressourcer i den danske del af Nordsøen.
Serviceeftersynet af Nordsøaftalen, der ikke medførte ændringer i beskatningen for A.P. Møller - Mærsk og de øvrige partnere i DUC, er medvirkende årsag til at selskabet nu har sikkerhed for at fortsatte investeringer i Nordsøen rent økonomisk vil kunne betale sig.
”Resultatet af serviceeftersynet giver DUC basis for fortsatte investeringer, og det støtter vores investeringslyst. Vi er i gang med at evaluere to-tre lignende projekter, som måske kan blive til noget i løbet af de næste 12 til 18 måneder. Desuden er der et uudforsket potentiale i den danske del af Nordsøen, som vi undersøger. Vi vil ikke kunne iværksætte et projekt af denne størrelse hvert år, og dermed vil produktionen i Nordsøen over tid være faldende. Men vi regner med produktion i hvert fald 30 år endnu”, udtaler Mark Wallace ifølge Berlingske Business.
Nordsøfondens tal viser, at der til dato er produceret omkring 20 procent af de 11 milliarder tønder olie, man anslår,der findes i den danske undergrund. Det ventes, at de nuværende teknologier kan bringe udnyttelsesprocenten op på omkring de 30. Én procent svarer til 110 millioner tønder olie. Det er mere end den nuværende totale årlige produktion fra den danske Nordsøsokkel.
DUC, der udover Maersk Oil,har britisk-hollandske Shell, amerikanske Chevron og Nordsøfonden som ejere, er tilfreds med skatteeftersynet, mens flere af selskaber uden for DUC, især tyske Bayerngas og amerikanske Hess, er utilfredse, fordi de nu skal betale mere i skat. Dog stiger deres skat kun til det, som DUC-selskaberne har betalt siden 2004.
Hvis de helt vil trække sig ud af Nordsøen, som truslen har lydt, så er A.P. Møller - Mærsk ikke afvisende over for at kigge på deres felter og licenser.
”Hvis noget kommer til salg, så vil det blive evalueret på linje med alle andre muligheder globalt, men vi koncentrerer os umiddelbart om at udvikle mulighederne i vores egne licenser”, siger Mark Wallace.
Kilde; business.dk