Digital coronapas er nu på vej
Regeringen går nu i gang med at udvikle en teknologisk løsning for et digitalt coronapas, der kan blive et vigtigt skridt på vejen mod at normalisere erhvervsrejser, som ikke mindst søfolk kan få stor gavn af, mener Danske Rederier. Men der vil gå tre-fire måneder, inden en løsning er på plads.
Fungerende finansminister, skatteminister Morten Bødskov har sammen med DI og Dansk Erhverv sat gang i udviklingen af et digitalt coronapas..
Danske Rederier vurderer, at coronapasset kan blive meget gavnligt for de mange ansatte på skibe og offshore installationer, som har brug for at rejse rundt i verden, når de skal passe deres arbejde.
Det vil ifølge den fungerende finansminister, skatteminister Morten Bødskov, tage mellem tre og fire måneder at få udviklet et digitalt coronapas. Hvordan det så præcist kan bruges og hvornår, er endnu uklart.
"Det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt,” sagde ministeren på et pressemøde her til morgen.
Det er op til efterfølgende politiske forhandlinger og afhængig af smitte- og vaccinationssituationen, hvad coronapasset giver adgang til, fremgik det af pressemødet.
Men Danske Rederier håber, at det kan gavne den maritime sektor.
”Det har været et meget vanskeligt år at være søfarende, og restriktioner på tværs af grænser har gjort det svært at lave besætningsskift. Coronapasset giver håb om, at det kan blive lidt nemmere at komme rundt i verden,” siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier
Coronapasset kommer som led i et partnerskab mellem Dansk Industri, Dansk Erhverv og regeringen. Selvom udviklingen af det digitale coronapas tager tre-fire måneder, vil man allerede inden udgangen af februar kunne se dokumentation for en vaccination på sundhed.dk.
Danmark er langt fra det eneste land, der arbejder med et coronapas.
“Det er klart, at man allerede nu kan se, at der rundt om i Europas er diskussioner om noget lignende. Vi har i dag givet hinanden håndslag på at finde en dansk løsning, som andre lande måske også kan gøre brug af,” sagde Morten Bødsgaard.
”Det er selvfølgelig afgørende, hvordan andre lande tager imod passet, og om de vil acceptere det som dokumentation. Gør de det, så har vi et rigtig godt redskab, som jeg er sikker på, at vores søfolk vil bruge flittigt,” siger Anne H. Steffensen.
Redaktionen