De radikale vil genforhandle Nordsøaftale

De Radikale er nu villige til at genforhandle Nordsø-aftalen mellem staten og Dansk Undergrunds Consortium, hvor A.P. Møller er medejer. Det sker efter at oliepriserne nu er oppe på rekordhøje 96 dollar pr. tønde. Det skriver Dagbladet Information.

Da de radikale sammen med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti indgik den seneste Nordsøaftale i 2003, var det med det forbehold, at aftalen skulle revideres hvis "afgørende forudsætninger" ændrede sig, for eksempel højere oliepriser. Fra 2003 til i dag er oliepriserne mere end firedoblet.

Det får de radikales energiordfører, Martin Lidegaard, til at komme med følgende udmelding:

"Vi skal tilbyde DUC en ordning som den norske med progressivitet både den ene og den anden vej. Så har DUC altid en motivation til at lave forskning og udvikling, og det vil give staten flere indtægter her og nu", siger Martin Lidegaard til avisen.

I den norske ordning, som Lidegaard henviser til, skal olieselskaberne betale en højere skat, hvis olieprisen stiger, og omvendt en lavere skat, hvis prisen falder.

Men DUC kan jo bare takke nej til tilbuddet. Løber du så ikke fra tidligere løfter, fordi olieprisen er steget markant og er ved at stabilisere sig på det høje niveau?

"Der er ikke nogen som helst grund til ikke at starte med en forhandling med DUC. Det er naturligt, at man først retter henvendelse til dem, der har lavet aftalen."

Hvad så, hvis DUC siger nej?

"Det vil jeg ikke sige noget om", siger Martin Lidegaard.

I England, hvor A. P. Møller også ejer oliefelter, har regeringen for nylig øget olieskatten, uden at A.P. Møller fik en krone i kompensation.

Men ifølge økonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Martin Windelin, er det særlige ved den nuværende danske aftale, at staten fremover kun kan hæve skatten, hvis den betaler det ekstra provenu tilbage til DUC krone for krone. Tidligere har den til enhver tid siddende regering haft fuld frihed til at øge og sænke beskatningen.

"Vi var arge modstandere af den klausul, det minder om noget, som man aftaler i banditstater. Der er ingen tvivl om, at regeringen har gjort alt, hvad den kunne for at forhindre, at skatten kan hæves igen. Det bliver meget svært at lave om på aftalen", siger Martin Windelin til avisen.

En metode til at få højere skatteindtægter inden for den nuværende aftale kunne dog være at hæve skatteprocenten markant. Det er Enhedslistens Frank Aaen varm tilhænger af.

"Skatten kommer nok op i trecifret procentbeløb. Men det afgørende er, at der kommer et provenu ud af det. DUC kommer til at betale væsentligt mere, end de gør i dag. Men vi synes, det er rimeligt, at DUC kun beholder de 87 mia. kroner, som de regnede med at tjene frem til 2042, da de skrev under på aftalen", siger Frank Aaen til Information.

Ifølge beregninger, som Enhedslisten har foretaget, giver de stigende oliepriser en ekstra fortjeneste til DUC på hele 346 mia. kroner i den periode, aftalen dækker - fra 2004 til 2042.

Socialdemokraternes Svend Auken mener også, at aftalen skal laves om hurtigst muligt:

"Det var jo en meget snæver kreds, der fra samfundets side forhandlede, mens hele Esplanaden var på den anden ende. Indholdet kom først frem til os, da der var indgået en aftale", siger han til Information.

Ifølge Svend Auken er beskatningsreglerne i aftalen så gunstige for A. P. Møller, "at man kun kan finde noget tilsvarende i u-landene".

Svend Auken peger også på, at omkostningerne ved at udvinde olien slet ikke er steget i samme takt som oliepriserne.

"Så der er tale om en enorm ekstra fortjeneste. Når tingene har ændret sig så voldsomt, er man nødt til at se på aftalen på ny", siger han.

Kilde: Information

Relateret indhold

15.07.2024Maritimedanmark.dk

Maersk tager levering af første 777 fragtfly

12.07.2024Maritimedanmark.dk

Danpilot sejler igen under splitfag

25.06.2024Maritimedanmark.dk

Cadeler sikrer sig stor skotsk kontrakt

22.06.2024Maritimedanmark.dk

Ørsted når milepæl i verdens første subside-fri havmøllepark

21.06.2024Maritimedanmark.dk

Nyt CCS-partnerskab skal forbinde havne, rørledninger og platforme

14.06.2024Maritimedanmark.dk

Stor tysk ordre til Vestas

13.06.2024Maritimedanmark.dk

Ny standard for offshore marineoperationer

11.06.2024Maritimedanmark.dk

Gigantmølle på plads i Thyborøn

Jobmarked

Se alle

Søfartsstyrelsen

Kontorchef til Sikre Farvande

Trives du i et fagligt stærkt miljø med mange udfordringer? Og har du mod på at lede en effektiv driftsorganisation? Så er du måske vores nye kontorchef for Sikre Farvande.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

04.08.2024

DanPilot

DanPilot søger en datatekniker-elev med speciale i programmering

Har du lyst til at få din uddannelse hos DanPilot, hvor vi er i gang med en digitaliseringsrejse?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

06.08.2024

DanPilot

Disponenter til Danmarks største lodsfirma søges

Har du erfaring indenfor spedition eller kendskab til mandskabs- eller materialedisponering – og trives du i en travl såvel som omskiftelig hverdag, hvor boldene bliver kastet højt i vejret og skal gribes igen? Så er du måske DanPilot’s nye disponent.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.08.2024

ROYAL ARCTIC LINE

Juniormester og Skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte , Juniormester, og Skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

24.07.2024

Grenaa-Anholt Færgefart

Grenaa-Anholt Færgefart søger én Befaren Skibsassistent til fast stilling med ansættelses snarest muligt

Du vil komme til at indgå i vores faste team af medarbejdere på M/F Anholt, som dagligt betjener færgens kunder samt fragter gods til og fra øen i Kattegat.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sail Event Aarhus

Skipper til M/S Helene

Sail Event Aarhus ApS søger en skipper til sejladser med turbåden M/S Helene.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Skoleskibet Danmark

Kaptajn på Skoleskibet DANMARK

Et helt unikt og spændende job Skoleskibet DANMARK er et smukt sejlskib fra 1933 og en moderne maritim uddannelsesinstitution. Skoleskibet har også en repræsentativ rolle som en sejlende ambassade, for Det Blå Danmark. Skoleskibet DANMARK har to kaptajner, hvoraf denne ene nu har valgt at gå i land, hvorfor denne spændende og helt specielle stilling er ledig til besættelse i efteråret 2024.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

11.08.2024

Saga Shipping A/S

Saga Shipping – søger personale til vores fartøjer

Er Skagen noget for dig…. Tag udfordringen op…

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Saga Shipping A/S

Shipping Medarbejder til Skagen

Saga Shipping er en del af Wrist Ship Supply, en af verdens største skibshandler, indenfor den globale shipping industri. Vi tilbyder en bred vifte af service ydelser til den globale shippingindustri – ikke 2 dage er ens !.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DanPilot

Bådførere søges til Skagen

DanPilot søger bådførere til lodsstationen i Skagen

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark