Danske søfolk skal på skrump
Center for Maritim Sundhed har blæst til kamp mod usund livsstil til søs. Sammen med bl.a. Royal Arctic Line og Esvagt står centret bag et forskningsprojekt, der skal forbedre sundheden og trivlsen blandt danske sømænd.
"70 procent af sømændene er overvægtige. Samtidig ryger de mere end gennemsnittet. Rederierne har dels haft et ønske om at fremme sundheden og dels et ønske om at forebygge sygefravær. Derfor er de gået ind i projektet", siger projektkoordinator, Lulu Hjarnø, Center for Maritim Sundhed og Sikkerhed, til Nyhedsbrevet 3F.
Når besætningen er på under 10 mand, er der ingen krav til kokkens uddannelse, og det er ikke godt for sundheden.
"Nogle af de uuddannede kokke, vi har talt med, ved ikke engang hvad en artiskok er. De bruger Frk. Jensens Kogebog, og den er jo ikke ligefrem kalorielet", siger Lulu Hjarnø.
Et andet problem er, at ikke alle skibe er indrettet til at opbevare fødevarer i så lang tid, som søfolkene er på havet.
”Hvis man ikke har plads til et svaleskab eller kølerum, kan frugt og grønt ikke holde sig”, siger Lulu Hjarnø.
Men søfolk er ikke de letteste at få gjort sunde.
”Man kan jo godt lide sin medister og sin brune sovs. Så projektet har haft en temmelig træg start. Jeg tror, det vil tage 10 år, før vi ser de helt store ændringer. Men små ændringer er et tegn på, at vi er på rette vej”, siger Steffen Rudbech Nielsen, ansvarlig for sundhed og trivsel i rederiet Esvagt.
Han forventer, at skibsassistenterne fortsat vil blive sendt på kurser i madlavning efter projektets afslutning.
Ud over Center for Maritim Sundhed og Sikkerhed, Royal Arctic Line og Esvagt
- deltager også Søfartens Arbejdsmiljøråd og Crecea i projektet. Projektet gennemføres med økonomisk støtte fra Den Danske Maritime Fond.
Kilde: 3F Nyhedsbrev