Dansk robot mindsker forurening fra floder

Plastforureningen af verdenshavene kommer først og fremmest fra floder, men det vil en ny dansk opfindelse gøre noget ved. Robotten SeaProtectorOne opsamler f.eks. plast og pizzabakker inden det løber ud i havet og tillader samtidig sejlende trafik at passere.

Foto: All In On Green..

Den nye robot er blevet testet i Aarhus der, hvor åen løber ud i havnen og videre ud i havet. og med gode resultater.

“Efter testperioden var vi overraskede over, hvor effektiv robotten var og hvor meget affald - især plastik - der blev samlet op. Det er plastik, der ikke længere ender i vores havmiljø. På den måde understøtter robotten Aarhus Kommunes bæredygtighedsindsats og ikke mindst verdensmål 14: Livet i Havet,” siger Kim Gulvad Svendsen, bylivschef i Aarhus Kommune.

Og SeaProtectorOne kan også begrænse havforurening fra floder i mindst 70 andre byer alene i Europa. Det viser grundige studier af byernes lokale forhold, som teamet bag SeaProtectorOne har foretaget. Og mindst 90 pct. af det plastikaffald, der flyder rundt i oceanerne, er kommet derud fra flodsystemer, ifølge tidsskriftet Environmental Science.

Robotten består af et tårn monteret på land, hvorfra der går en fangarm udstyret med et transportbånd og en filterenhed. Fangarmen følger automatisk vandspejlet, så filterenheden konstant filtrerer vandet for fremmedlegemer. Det sker i området fra vandoverfladen og 30 centimeter ned. Erfaringerne viser nemlig, at affald især flyder i denne dybde, skriver All In On Green, der har opfundet robotten, i en pressemeddelse.

SeaProtectorOne har sensorer integreret, som mærker, når robotten har brug for at blive tømt for affald. Ved en tømning hæves filterenheden, og alt skidtet køres ind på land via transportbåndet, som ender i en affaldscontainer.

Robotten er også udstyret med termiske kameraer, der opfanger om der kommer sejlere, surfere eller svømmere, og så svinger robotten til side og skaber fri passage. Den kan drives enten af indbyggede solceller eller ved tilslutning til elnettet.

Kilde: All In On Green.

Relateret indhold

23.04.2024Maritimedanmark.dk

Stormflod kostede én million på bundlinjen

23.04.2024Maritimedanmark.dk

Borgmester vil have advokatundersøgelse af økonomisk krise

22.03.2024Maritimedanmark.dk

Så stor er tunnelfabrikken ved Rødbyhavn

21.03.2024Maritimedanmark.dk

Iver Huitfeldt træner i Det Røde Hav

21.03.2024Maritimedanmark.dk

Inspektionsfartøjer tilbage på havet

19.03.2024Maritimedanmark.dk

Rigsfællesskab vil pause dybhavsminedrift

19.03.2024Maritimedanmark.dk

På ekspedition med all-inclusive

10.03.2024Maritimedanmark.dk

Maersk Welkin nu på svenske hænder

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle