Dansk fiskeri afventer fiskerireform
Onsdagens afstemning i EU-Parlamentet om den fælles fiskeripolitik er blot ét skridt på vej mod en egentlig reform af fiskeriet i EU, mener Danmarks Fiskeriforening, der fortsat er afventende i forhold til den videre reformproces.
“Der er lang vej endnu, førend en reform er endeligt på plads, og derfor er der mange ting, der endnu kan nå at blive ændret”, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.
Danmarks Fiskeriforening kommenterer ydermere til dagens afstemning i EU-parlamentet om den fælles fiskeripolitik, at det danske fiskeri allerede er bæredygtigt. “Det er vigtigt for os at understrege, at dansk fiskeri allerede i dag er bæredygtigt. Som det er lige nu, så er det kun torskebestandene i Nordsøen og Kattegat, der er under genopretning, og ud af den totale omsætning på 3 mia. kroner om året omsætter torskefiskerne kun for omkring 200 mio. kroner torsk årligt”, siger Svend-Erik Andersen.
Svend-Erik Andersen tilføjer, at torskebestandene i Nordsøen har været i markant fremgang over de seneste seks år.
I forhold til afstemningen i EU-parlamentet om reformen af den fælles fiskeripolitik har der især været fokus på, at man vil forbyde discard af fisk – altså hvor fiskere smider fisk tilbage i havet. I parlamentet er der nu flertal for, at EU forbyder discard, så det skal være forbudt senest i 2017.
“Fiskere har ingen interesse i at smide gode fisk ud, men man er nødt til at forstå, at det heller ikke er fiskerne, der beslutter, om fisken skal smides ud. Det er politikerne, der gør det”, siger formanden.
Han mener, at discardforbuddet vil være en fuldstændig omvæltning for fiskeriet, men også for hele systemet – også for de efterfølgende led ud til forbrugerne. Det vigtigste er, at fiskerne skal have mulighed for at drive et rentabelt, effektivt og bæredygtigt fiskeri, for således er det til gavn i alle i samfundet. Den videre proces på EU-niveau med reformen af den fælles fiskeripolitik fortsætter, og Danmarks Fiskeriforening deltager i de Regionale Rådgivende Råd.
Kilde: Danmarks Fiskeriforening