Danmark hjælper med at afmontere miljøbombe

FSO Safer indeholder fire gange så meget råolie som Exxon Valdez

Foto: Arkivfoto

Danmark donerer 7,5 millioner kroner til et FN-projekt, der vil tømme den 46 år gamle og tærede supertanker, FSO Safer, der befinder sig få sømil fra Yemens kyst, for dets last på 1,1 millioner tønder råolie. Supertankeren beskrives som en tikkende miljøbombe. 

”Den her situation kan ende i en miljømæssig superkatastrofe. Konsekvenserne vil være massive, og kan ramme både befolkningen i Yemen og de uberørte rev, havbund og mangroveområder ud fra Yemens kyst. Situationen er kritisk, og det er helt, helt afgørende, at vi handler nu. Derfor støtter vi aktivt indsatsen fra dansk side, og fordobler vores bidrag i forhold til tidligere donationer”, siger Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik. 

FSO Safer indeholder fire gange så meget råolie som Exxeon Valdez, der i 1989 forårsagede en af de værste forureningskatastrofer i verdenshistorien. 

”Vi er rigtig glade for at kunne annoncere, at støttefartøjet Ndeavor nu er fremme ved FSO Safer og kan begynde den komplekse operation for at fjerne olien. Det er et kritisk skridt for det FN-ledede projekt for at undgå en potentiel olieudslipskatastrofe”, siger Achim Steiner, dministrator for FN's Udviklingsprogram, UNDP. 

FSO Safer blev forladt i 2015, da borgerkrigen i Yemen brød ud. Eksperter vurderer, at det er umuligt at reparere skibet, der ikke kan flytte sig, da maskinrummet er oversvømmet. Der er risiko for, at der på skibet har udviklet sig giftige gasser. 

Det forventes, at FNs redningsaktion i første omgang samlet set vil koste 129 millioner USD, hvoraf der mangler 15 millioner USD. Danmark har nu øget støtten til redningsaktionen med yderligere 7,5 millioner, så det samlede danske bidrag er oppe på 14,5 millioner kroner. 

-mauh 

Artikler

25.09.2023|Maritimedanmark.dk

Redningsstation er uden redningsbåd: Kan få fatale konsekvenser

24.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kontrahering af produkttankskibe sætter rekord

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nordatlantens største forskningsskib - Norrøna

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Lolland Kommune vedtager ny færgestrategi

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nye kornskibe forlader Ukraine

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kom med ombord på Laura Maersk

Copyright 2023