Dana på klimatogt ved Østgrønland
Et hold havforskere, ledet af DTU Aqua, sejlede mandag den 2. september ud fra Reykjavik for at undersøge Den Østgrønlandske Havstrøm . Forskerne skal gennemføre en omfattende undersøgelse af en kold havstrøm, som løber fra nord til syd langs Grønlands svært tilgængelige østkyst.
”Mængden af ferskvand i havet i Arktis stiger, og det er vigtigt af forstå, hvordan det strømmer ud til Atlanterhavet. Der er forskere, som mener, at ferskvandet kan påvirke det globale system af havstrømme, hvor fx Golfstrømmen indgår, og som styrer vores klima. Målingerne fra togtet vil gøre vores modeller og forudsigelser mere præcise,” siger togtleder Colin Stedmon, DTU Aqua.
I løbet af to intensive uger vil holdet lave målinger tre udvalgte steder for blandt andet at spore, hvor det vand, som udgør Den Østgrønlandske Strøm, har sin oprindelse.
Forskerne vil blandt andet bruge og videreudvikle en ny metode, som gør det muligt at tage ”fingeraftryk” af havvand, så man kan afgøre, hvor det kommer fra. Hvis man fx kan fastslå, hvor stor en andel af vandet øst for Grønland, som har en fortid som isbræ på indlandsisen, hvor meget der strømmer til fra floder i Sibirien og hvor meget som kommer ind fra Stillehavet, bliver det muligt at forudsige, hvordan havstrømmen fremover vil blive påvirket af en øget afsmeltning fra Indlandsisen.
Ud over vandstrømmene vil forskerne også undersøge, hvordan organismer, som bakterier, planteplankton og dyreplankton, påvirker havets transport af kulstof til havets bund og dermed havets evne til at lagre kuldioxid.
På togtet deltager forskere fra DTU Aqua, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Grønlands Klimaforskningscenter i Nuuk samt Szczecin Universitet i Polen.
Togtet støttes af Dansk Center for Havforskning og finansieres af Det Strategiske Forskningsråd.
Kilde: DTU