Dana forsøger at løse ålens gåde
Danmarks største havforskningsskib Dana er lige nu i gang med de første undersøgelser i Sargassohavet, hvor der blandt andet bliver fisket efter ålelarver med de store runde MIK-net for at afgøre hvor gydningen foregår og hvilken rute larverne tager tilbage mod Europa.
Ekspeditionen skal undersøge, om klimabetingede ændringer i ålens gydeområder eller i de havstrømme, der bringer åleynglen til Europa, er årsagen til ålens voldsomme tilbagegang.
Ekspeditionen skal også indsamle viden om fx, hvad de nyklækkede ål lever af – en viden man mangler for at kunne opdrætte ål til danskernes frokostborde og aflaste de vilde bestande.
Togtet, der ledes af DTU Aqua, begyndte den 28. februar og varer frem til den 5. maj.
• 15. marts-6. april: Første feltperiode fra Bermuda til Bermuda. Godt halvdelen af denne feltperiode foregår i Bermudatrekanten. • 7. april-22. april: Anden feltperiode fra Bermuda til Azorerne. • 23. april-5. maj: Tredje feltperiode, hvor Dana returnerer til Hirtshals. Under sejladsen tilbage til Europa bliver der løbende taget prøver og fisket efter åleyngel for at følge vandringen tilbage til Europa.
Der deltager 21 forskere fra danske og udenlandske universiteter og 17 besætningsmedlemmer på første feltperiode.
Det er muligt at følge togtet løbende via www.facebook.com/aaleekspedition
Dana, der har hjemhavn i Hirtshals, er Danmarks største havforskningsskib og det eneste oceangående.
Kilde: DTU Aqua