CO2: Kampen om vigtige detaljer udestår
IMO besluttede i sidste uge i en vedtagelse, der hurtigt blev kaldt “uambitiøs”, hvordan skibsfarten skal nedbringe sin CO2 udledning. Men kampen er ikke slut endnu, mener Danske Rederier: Nu skal vigtige detaljer i aftalen på plads.
På møderækken i sidste uge i IMO´s klimakomite blev det bl.a. besluttet, at eksisterende skibe skal energioptimeres for at bidrage til målet om at reducere udledningen af CO2 fra skibsfarten med 40 pct. i 2030 i forhold til 2008.
Desuden skal en række tekniske krav til skibene forbedre CO2-effektiviteten.
Men nu udestår mindre, men vigtige detaljer i de kommende tiltag, der skal fastlægges i de såkaldte guidelines, som forhandles i foråret frem mod næste møde i IMO’s klimakomite (MEPC) i juni 2021, påpeger Danske Rederier.
”Der venter et meget vigtigt teknisk benarbejde samt nogle meget vigtige forhandlinger om, hvordan vi konkret tilrettelægger indsatsen for en mere energieffektiv skibsfart. Vi skal søge indflydelse og forsøge at påvirke næste del af processen, så det kan betale sig at satse på omstillingen fra fossile til CO2-neutrale brændstoffer," siger Maria Skipper Schwenn, direktør for sikkerhed, miljø og maritim forskning i Danske Rederier.
”Det er en hård kamp, for mange nationale hensyn og principper skal gå op i en højere enhed, men vi tror på, at IMO’s medlemslande i sidste ende vil indrette reguleringen, så den peger fremad og driver omstillingen,” siger Maria Skipper Schwenn.
Danske Rederier vil især arbejde for, at det kan svare sig at investere i de mest klimaeffektive skibe inden for det system, hvor man rangerer skibene fra A – E efter deres energieffektivitet.
”Helt grundlæggende mener vi, at man skal regulere ved at se på den samlede flåde. Det vil give rederierne incitament til at investere i de mest klimaeffektive skibe, eksempelvis skibe på nye brændstoffer. Det er de skibe, som rækker ind i fremtiden og frem mod klimaneutralitet i 2050. Desuden bør det i de kommende guidelines være meget klart, hvad konsekvensen bliver, hvis man gentagne gange får skibe placeret i de dårligste kategorier og ikke følger en plan for at forbedre dem,” siger Maria Skipper Schwenn.
De tekniske detaljer skal være klar i april, og det er Japan, Kina og EU-Kommissionen, der er penneførere på de forskellige dele.
Kilde: Danske Rederier.