Cirkulær genanvendelse af vindmøllevinger

DecomBlades går nu sammen med 3B-Fibreglass om at gøre anvendelse af udtjente vindmøllevinger cirkulær. Projektet har potentiale til at kunne aftage de kommende års mængder af vingeaffald. Projektet støttes af Innovationsfonden.

Foto: DecomBlades.

Projektets overordnede mål er at etablere et grundlag for bæredygtige, omkostningseffektive og levedygtige værdikæder for genanvendelse af vindmøllevinger.

”Vi tager to gamle vindmøllevinger, skærer dem op, udsætter dem for pyrolyse, sorterer metal fra og maler de resterende materialer til pulver. Derefter erstatter 3B nogle af råstofferne i produktionen af glasfiber med pulveret. I forsøget vil vi bevise, at det er muligt at erstatte fem procent af råmaterialerne med pulver – og at vi kan omsmelte det til glasfiber, der er af samme kvalitet som glasfiber, der er produceret af råmaterialer”,. siger Irene Bach Velling Villadsen, projektleder for DecomBlades.

”Det ikke at reducere kvaliteten af materialerne er nøglen, der kan åbne op til en sand cirkulær industri, hvor ressourcerne kan anvendes igen og igen”, siger Irene Bach Velling Villadsen.

Siemens Gamesa og LM Wind Power vil evaluere forsøgets resultater for så at beslutte, om de genanvendelige materialer rent faktisk kan bruges i nye vindmøllevinger.

I øjeblikket bliver store mængder af materialerne fra dekommissionerede vindmøllevinger sendt til deponi eller til forbrænding som en del af cementproduktion, hvor de erstatter andre affaldsstrømme til opvarmning. I takt med at flere vindmøller opføres verden over, er det i stigende grad en udfordring at finde bæredygtige, brugbare løsninger til genanvendelse af materialerne.

-mauh

Artikler

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Verdens første selvsejlende, elektriske færge er sat i drift

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Maersk vil teste biobrændstof til tog

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

DSV køber el-lastbiler finansieret af intern CO2-afgift

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Danske Rederier: Global klimaafgift bør gå til u-lande

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Terntank og Kongsberg hædret på Nor-Shipping med Next Generation Ship Award

08.06.2023|Maritimedanmark.dk

Hurtigruten afslører koncept for batteri- og vinddrevet krydstogtskib

Copyright 2023