Bundtrawl hårdt ved Kattegats bund
Kattegats havbund er udsat for så intensivt et fiskeri med bundtrawl, at store dele af bunden bliver revet op af fiskeredskaber op til 20 gange om året. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet.
”Ifølge mit studie udsattes en meget stor del af farvandet for den her form for fiskeri mindst en gang om året”, siger biolog Christina Dahl Pommer, der er forfatter til specialet, til Politiken.
Særligt på dybder under 22 meter bundtrawles der hyppigt. Al havbund under den dybe berøres gennemsnitligt en gang om året, viser kortlægning, der er foretaget via GPS og AIS registrering.
Endnu mere intensiv er belastningen i de dybe kanaler, hvor dybden er mellem 80 og 130 meter. Her skrabes bunden nogle steder helt op til tyve gange om året.
”Det negative ved det er, at vi får ødelagt den gode økologiske tilstand, som tidligere kendetegnede Kattegat. Dengang havde man en meget sammensat bunddyrsfauna, som også gav et mere righoldigt fiskeliv, der blandt andet omfattede store fisk som rokker, hajer og havkat”, siger lektor i havbiologi på Københavns Universitet, Michael Olesen til avisen.
I Danmarks Fiskeriforening afviser formand Svend-Erik Andersen, at brugen af bundtrawl i Kattegat forringer biodiversiteten.
”Bundtrawl påvirker selvfølgelig miljøet, men vi mener ikke, at det er skadeligt for miljøet. Desuden er der mange områder, der slet ikke trawles”, siger Svend-Erik Andersen til Politiken.
Kilde: politiken.dk