Bedring på vej for borerigge
Markedet for borerigge er blandt de segmenter, der er hårdest ramt af oliekrisen, der startede i 2014. Maersk Drilling rekrutterede 500 lige før krisen og sendte lige så mange ansatte ud ad døren under nedturen. Nu ser det lidt lysere ud, og virksomheden forbereder sig på børsnotering næste år.
”Det har været mørkt. Vi ved, at dette er en cyklisk industri, men denne bølgedal har været mørkere og dybere end tidligere. Der har været et kontinuerligt fald for alle rigoperatører. I dag har vi fire aktive rigge i Norge”,siger Jakob Korsgaard, adm. direktør for Maersk Drilling Norway.
Virksomheden nåede toppen af aktiviteten i 2015. Da var ni af selskabets rigge i aktion på norsk sokkel og en tiende under bygning. I januar 2015 havde selskabet 1.350 ansatte i Norge, men i dag er antallet 850. Således har 500 mistet deres job.
Situationen er stadig vanskelig i rigmarkedet, men nu ser det lidt lysere ud. Maersk har snart to rigge tilbage i drift på den norske kontinentalsokkel. I oktober starter Maersk Reacher en toårig kontrakt med Aker BP, og Mærsk Inspirer vil starte på en langvarig kontrakt på Yme-feltet for Repsol næste år.
”Efterspørgslen efter rigge er stejlt stigende. Det skyldes, at omkostningerne i branchen er blevet så lave, at olieselskaberne nu vil have rigge igen. Generelt ser vi frem til opgang i markedet og tror på yderligere vækst”, siger Nordea-analytiker Janne Kvernland.
Ifølge Kvernland betyder det også højere priser. Raterne for til avancerede flyderigge i Nordsøen er mere end fordoblet og ligger i øjeblikket på næsten tre millioner norske kroner om dagen. Også for andre typer rigge er priserne på vej opad.
Redaktionen