APM-IBM tiltag fyrer op under konkurrencen

Maersk og IBM´s nyligt annoncerede samarbejde om en digitalisering af forsyningskæden i containerbranchen vil fyre op under konkurrenterne, siger Lars Jensen, Seaintelligence Consulting. Kampen om den fremtidige standard er skudt i gang, men det er ikke nødvendigvis den bedste teknologi, der vinder.

Det er ikke gået upåagtet hen, at Maersk Line og IBM har annonceret et samarbejde om at benytte den såkaldte blockchain-teknoligi til at digitalisere forsyningskæden indenfor container transporten.

Selskaberne har lanceret et pilotforsøg, der bygger på åbne standarder og inviterer alle led i kæden til at deltage.

“Det er fornuftigt nok. For hvis det her skal fungere, skal det blive en industristandard,” siger Lars Jensen, partner i Seaintelligence Consulting til Maritime Danmark.

Men selvom Maersk Line og IBM er tunge spillere i hver sin industri, er der ifølge Lars Jensen ikke nogen i branchen, der er tunge nok til at sætte en standard.

“Blockchain er en teknologisk mulighed for at løse

problemerne, men det vil der også være andre teknologier, der kan. Hvilken teknologi der ender med at blive en standard, er alt for tidligt at sige.

Men udspillet fra Maersk og IBM fungerer som en katalysator for udviklingen. Det fyrer op under konkurrenterne. De store rederier vil her i 2017 lancere forskellige piloter på området, fordi ingen ved, hvad der bliver den vindende teknologi. Derfor vil de afprøve forskellige piloter,” siger Lars Jensen.

Han forudser, at processen med afprøvning af forskellige piloter bliver kortvarigt.

“Allerede i 2018 vil vi se, hvilke piloter, der kommer til at køre videre - og hvilke, der lukkes ned.”

Men det bliver ifølge Lars Jensen ikke en kamp, der afgøres af et valg mellem forskellige teknologier, men derimod af, hvem der kan samle den største opbakning.

“Det bliver lidt ligesom det gamle slagsmål mellem de to videostandarder VHS og Betamax. Betamax var den bedste teknologi, men det var VHS, der vandt og satte standarden, fordi den fik den største opbakning i industrien. Sådan bliver det også i kampen om at sætte standarden for digitalisering af containerindustrien, siger Lars Jensen.

Digitaliseringen skal skabe større gennemsigtighed i forsyningskæden - og spare omkostninger.

Hvordan skal en ny standard finansieres - hvordan skal omkostningsbesparelserne fordeles?

Det er et rigtig godt spørgsmål som jeg ikke har noget svar på. Og jeg tror heller ikke, at aktørerne har det i dag. Når du får digitaliseret alt, får du sænket omkostningerne. Det er der ikke tvivl om. Men hvis man nu f.eks. får skåret 10 mia dollars ud af industrien globalt set, vil der være et slagsmål om, hvordan de penge skal fordeles,” forudser Lars Jensen.

“Meget vil ende ud i lavere fragtrater, men man skal huske, at industrien lige nu er tabsgivende, så det nytter ikke noget, at alle besparelserne går videre til afskiberne, for så kommer man aldrig til at tjene penge igen,” siger Lars Jensen.

Redaktionen

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

20.05.2025Maritimedanmark.dk

Forsvaret afsætter knap 1 mia. til luftforsvarsmissiler

20.05.2025Maritimedanmark.dk

Lauritzen Bulkers har fundet sin nye CEO

19.05.2025Maritimedanmark.dk

Passagertallet på danske færgeruter stiger

19.05.2025Maritimedanmark.dk

Endelig når hjælpen frem til drivende Maersk-skib

18.05.2025Maritimedanmark.dk

Mexicansk skoleskib rammer Brooklyn Bridge

17.05.2025Maritimedanmark.dk

Nu må Danpilot lodse fra land

17.05.2025Maritimedanmark.dk

CMA CGM overskud på 1,2 mia. dollar

16.05.2025Maritimedanmark.dk

Forslag om et nyt amerikansk skibsregister

Jobmarked

Se alle

Småøernes Færgeselskaber

Hjarnø Færgefart S/I søger ny overfartsleder

Hjarnø Færgefart søger en udadvendt og serviceminded overfartsleder til at stå for den daglige ledelse og drift af vores lille færge M/F Hjarnø samt Cykelfærgen Lille Hjarnø. Du skal lede et lille team af dygtige og erfarne medarbejdere på 4 færgefører og 6 billettører. Du vil som overfartsleder dele din arbejdstid mellem administration og sejlads (24 timers vagter) og derfor er sønæringsbevis som minimum bedstemand en nødvendighed.

Område

Østjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beredskabsstyrelsen

Beredskabsstyrelsen søger en medarbejder med maritim baggrund til nautiske myndighedsopgaver i afdelingen Sikre Farvande i Korsør

Vil du gøre en forskel i spændingsfeltet mellem maritim faglighed, myndighed, analyse og formidling? Så er du måske vores nye kollega.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

08.06.2025

Samsø Rederi

Maskinchef til HSC LILLEØRE/Samsø Rederi.

Du er Maskinist med sønæringsbevis som Maskinchef, eller Maskinmester med sønæringsbevis af 1’grad.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Småøernes Færgeselskaber

Skipper-/Styrmand. Hundested – Rørvig Færgefart A/S

Hvis du har lyst til at være en del af en hyggelig færgeoverfart i Nordsjælland, er her muligheden. Overfarten betjenes af 2 færger ”Isefjord” og ”Nakkehage”, som er henholdsvis 2 og 3 mands betjente – i spidsperioderne (højtider og ferier), sættes begge færger i drift, i lavsæsonen er der en færge i drift ad gangen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Furuno Danmark A/S

Teknisk Service & Support Manager

FDK, en førende aktør inden for maritim elektronik, søger en erfaren og dynamisk leder af vores service- og tekniske afdelinger. Med base i Hvidovre vil du få ansvaret for at sikre, at vores serviceafdelinger opfylder virksomhedens målsætninger og værdier relateret til professionel tekniske support til vores kunder.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

29.04.2025

Odense Havn

Sælger

Er du købmand af natur og har en naturlig nysgerrighed for at lære om vores kunders forretninger? Brænder du for løsningssalg og er drevet af at skabe resultater både selvstændigt og i samarbejde med dine kolleger? Så kan du blive en del af Odense Havns kommercielle team, hvor du fra første dag vil kunne mærke vores begejstring for det, vi laver.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Køge Marina

Havneassistent til Køge Marina

Køge Marina søger en dygtig allround håndværker med maritim interesse, som fremover kan være vores nye havneassistent

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens grønne og blå maskinmestre på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger lige nu en adjunkt eller lektor til undervisning i termiske maskiner og anlæg. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, så de er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.06.2025

PURETEQ A/S

Spare Parts Coordinator til PureteQ’s maritime serviceenhed

Vi søger en erfaren og teknisk velfunderet Spare Parts Coordinator til vores After Sales team. Du kommer til at spille en central rolle i at sikre, at vores kunder får de nødvendige og korrekte spare parts leveret – til rette tid, rette sted og som aftalt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MAERSK TRAINING

Crane Instructor in Svendborg

Maersk Training, a global leading learning provider to the maritime, oil & gas and wind industry, is expanding our offerings and growing our business within the maritime and energy industry. Thus we are looking for an ambitious, dynamic and experienced Crane Driver to join our team in Svendborg as Crane Instructor. We are looking for a person with frontline operational experience on vessels or offshore and the potential, ability and skills to pass on experience, knowledge and competence.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
Free Fall Add-On (afholdes løbende)

The purpose of the course is to give the delegate knowledge to procedures related to launch, navigation and recovery of a freefall lifeboat as described in STCW code Section B-I/14 1.1 and 14 1.2 The Course is a Add-On to Certificate in Survival craft and rescue boats A-VI/2-1

Dato

17.09.2024

Tid

16:00

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark