Angreb på infrastruktur “kan lamme Europa”

Russiske fiskefartøjers mulige involvering i spionage bliver taget meget alvorligt af statsminister Mette Frederiksen, der efter DR og andre nordiske mediers afsløringer advarer om konsekvenserne af et muligt angreb på kabler eller rør på havbunden.

Statsminster Mette Frederiksen (S). Arkivfoto..

Tusindvis af kilometer internet- strømkabler og rørledninger på havbunden er essentielle for Danmark og Europa, men reelt er umulige at forsvare og dermed et svagt punkt, som Rusland ville kunne udnytte.

Dokumentaren Skyggekrigen oplyser, at to russiske fiskefartøjer, som har anløbet Færøerne meget ofte, var udstyret med militært radioudstyr, der ifølge den norske efterretningstjeneste kan bruges til spionage.

‘“Truslen fra Rusland og russisk spionage er alvorlig. Det bekræfter de seneste dage fortællinger og historier,” siger statsminister Mette Frederiksen.

Dokumentaren kortlægger også, hvordan russiske fiskefartøjer har sejlet frem og tilbage mere end 100 gange over de norske internetkabler, der forbinder Svalbard med fastlandet - en trafik, som ifølge en ekspert næppe kunne have med fiskeri at gøre, men som kunne være årsag til nedbrud.

Og vigtig infrastruktur i form af søkabler og rør er der masser af.

“Det vi traditionelt har tænkt som teknisk infrastruktur er nu også blevet sikkerhedspolitik. For der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvor hurtigt, man kan lamme Europa og dermed også det danske samfund,” siger statsministeren.

-emte

Artikler

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Verdens første selvsejlende, elektriske færge er sat i drift

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Maersk vil teste biobrændstof til tog

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

DSV køber el-lastbiler finansieret af intern CO2-afgift

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Danske Rederier: Global klimaafgift bør gå til u-lande

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Terntank og Kongsberg hædret på Nor-Shipping med Next Generation Ship Award

08.06.2023|Maritimedanmark.dk

Hurtigruten afslører koncept for batteri- og vinddrevet krydstogtskib

Copyright 2023