30-året for Exxon Valdez katastrofen

I dag for 30 år siden ramte olietankeren Exxon Valdez et skær i canadiske Prince William Sound. Det var før dobbeltskrogede tankskibe blev normen, og 37.000 ton råolie strømmede direkte ud i naturen. Tre årtier senere sætter katastrofen fortsat mærker i naturen.

Exxon Valdez, der tilhørte det store amerikanske olieselskab Exxon, havde 145.000 ton råolie om bord da det ramte skæret.

Som det ofte er tilfældet, skyldtes ulykken et sammenfald af flere omstændigheder. Blandt de afgørende årsager var, at den vagthavende rorgænger var træt og overanstrengt, at skibets Raycas anti-kollisionsradar ikke var tændt, og at skibet sejlede udenfor den almindelige sejlrute for at undgå isbjerge.

Prince William Sound ligger meget langt fra noget som helst, derfor gik der lang tid før hjælpen nåede frem. Olien strømme ud af Exxon Valdez i tre døgn inden olien blev stoppet,

Olieudslippet ramte en 2.100 kilometer lang kystlinje, heraf blev 320 kilometer kystlinje alvorlig ramt. 250.000 havfugle, 2.800 oddere, 300 sæler, 250 ørne, 10 store hvaler og millioner af fisk døde som følge af katastrofen.

Ulykken kostede Exxon og dets forsikringsselskaber godt 500 millioner dollar, beløbet dækker dog kun er dog kun en brøkdel af de reelle omkostninger.

Som en direkte konsekvens af katastrofen blev MARPOL Annex I vedtaget, der bl.a. gør dobbeltskrog obligatorisk for verdens godt 7.000 råolietankere.

Ud over tankskibene sejler der 46.000 andre skibe på verdenshavene, mange har dobbelt skrog, dobbelt bund eller ekstrabeskyttede brændstoftanke. Men ikke alle, det er ikke påbudt.

Redaktionen

Relateret indhold

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Krisen i Det Røde Havn sender fortsat CO2-udledning og rater op

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Redegørelse om Iver Huitfeldt er udskudt

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Danske Rederier “anerkender” forbud mod scrubbere

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Anholt savner sin nye redningsbåd - den forsvandt efter en uge

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Aftale på plads: Danmark forbyder udledning af scrubbervand

10.04.2024Maritimedanmark.dk

Vigtigt skridt for den grønne omstilling

10.04.2024Maritimedanmark.dk

Handel med Hafnia-aktier skudt i gang i New York

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

MARPRO Search & Selection

Recruitment Consultant

Are you passionate about the maritime industry? Can you talk to anyone? Can you roll with the punches? Recruitment can be unpredictable, but we need someone who can handle challenges with a smile on their face.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Port of Aalborg

Havneassistent

Vil du være en bærende del af det team, som dagligt har ansvaret for servicering og organisering af havnens skibe, agenter, kunder og besøgende? Så er du måske vores nye havneassistent?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

13.04.2024

H. Folmer & Co.

Indkøber

Er du indkøber med interesse og forståelse for den maritime industri? Har du teknisk erfaring og evnen til at håndtere forskelligartede opgaver i en dynamisk og uforudsigelig arbejdsmiljø? Så er denne stilling som indkøber i vores rederi måske noget for dig!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

H. Folmer & Co.

Bemandingsansvarlig

Vil du arbejde med påmønstring og afmønstring i et dansk rederi med international skibsfart? Og har du lyst til at være en del af en virksomhed med fart på og højt til loftet? Kom med på holdet hos H. Folmer & Co. og få en spændende hverdag som bemandingsansvarlig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Svitzer

Chief Officer

Would you like to become part of a dynamic team with great working conditions?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Navi Merchants

Senior Chartering Manager

When you're part of Navi Merchants / Copenhagen Merchants, you'll experience having many opportunities to influence your own daily life, as well as your own and your team's development. Therefore, your tasks and responsibilities are sure to evolve to become unique. However, to begin with, we have a clear expectation that your main areas of responsibility will be:

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle