Verdens største hangarskib er ankommet til Oslo

Den amerikanske flåde har sendt hangarskibet USS Gerald R. Ford til Norge, hvor det i dag ankom til Oslo, hvor det skal ligge i fire dage.

Hangarskibet USS Gerald R. Ford gled i formiddags op gennem Oslofjorden - her fotograferet i det smalle passage ved Drøbak.. Foto: Brix/Facebook

Det var et tilløbsstykke med tusindvis af tilskuere, da det enorme hangarskib med en besætning på 4.500 mand og 90 fly og helikoptere i formiddags gled ind gennem Oslo fjorden, skriver NRK. 

Det er første gang siden 1959, at et amerikansk hangarskib gæster Oslo. Og selvom det 333 meter lange krigsskib blev leveret til den amerikanske flåde i 2017 er det først nu, at det er sat i almindelig drift, oplyser NRK. 

At USS Gerald R. Ford på sit første egentlige operative togt lægger turen forbi Oslo, er blevet tolket som et tegn på, at USA ønsker at vise tilstedeværelse og afskrækkelse relativt tæt på Rusland efter angrebet på Ukraine. 

“Det er et tydeligt udtryk for de sikkerhedsgarantier vi har gennem Nato. Ikke mindst det tætte samarbejde og partnerskab vi har med USA,” sagde den norske forsvarsminister Bjørn Arild Gram til NRK, da han var på besøg på hangarskibet mandag. 

Besøget har da også givet anledning til kritik fra russerne, der via sin ambassade i Oslo har kommenteret besøget. 

“Der findes ingen spørgsmål i nord, som kræver en militær løsning. Heller ikke temaer, som kræver indblanding udefra. Taget i betragtning, at det indrømmes i Oslo, at Rusland ikke udgør nogen direkte militær trussel for Norge, så forekommer denne type af magtdemonstrationer både ulogiske og skadelige,” skriver den russiske ambassade i en mail til det norske nyhedsbureau NTB. 

USS Gerald R. Ford gik gennem dansk farvand og passerede Esbjerg 50 sømil ude i Nordsøen på vej Oslo, hvor det nu ligger for anker uden for havnen. 

Men turen ind gennem Oslofjorden var på grund af hangarskibets dybgang på 12 meter udfordrende: 

“Der er blevet lodset krydstogtskibe ind, som er lige så store, men de har ikke stukket lige så dybt. Så det er dybden, der er den store udfordring. Hangarskibet holder sig marginalt indenfor maksdybden i forskrifterne for Oslofjorden,” forklarede lodserne i en pressemeddelelse fra det norske Kystverket. 

Hangarskibets eget forslag til rute ind gennem fjorden blev således ikke vurderet til at være dyb nok af lodserne, der i stedet gennem dialog med skibet nåede frem til en rute, som begge parter var tilfredse med. 

Sikkerhedsforanstaltningerne er enorme omkring skibet. Nysgerrige bliver advaret om ikke at sejle tættere end 500 meter på skibet, ligesom der er indført flyveforbud i et stort område over hangarskibet. Og den del af havneområdet, hvor de amerikanske marinesoldater kan sejles ind, er afspærret og bevogtet. 

Ud over at vise flaget, skal den amerikanske flådes nyeste og mest avancerede hangarskib udføre en række øvelser med det norske forsvar. 

Det atomdrevne hangarskib forlader efter planen Norge den 30. maj. 

-emte 

Artikler

01.10.2023|Maritimedanmark.dk

Italiensk kystvagt redder 177 fra brændende færge

30.09.2023|Maritimedanmark.dk

Transportskib til Airbus-dele skal have hjælp af vinden

30.09.2023|Maritimedanmark.dk

Royal Arctic Line afskediger sin topchef

29.09.2023|Maritimedanmark.dk

FN fejrer 50-året for MARPOL - men der venter et betydeligt arbejde

29.09.2023|Maritimedanmark.dk

Grøn jomfrurejse kostede Maersk enorm merpris

29.09.2023|Maritimedanmark.dk

FN advarer: Udledningen fra skibsfarten kan eksplodere

Copyright 2023