Velbesøgt offshore sikkerhedskonference
Mere end 230 medarbejdere, fra en bred vifte af danske offshore virksomheder, var onsdag samlet i Esbjergs Musikhus til årets offshore sikkerhedskonference - Putting HSE into Practice.
"Inderst inde tror vi ikke på, at det rammer os selv. Ulykker, det er noget der sker for andre". Sådan lød en af de mange enkle, men tankevækkende observationer, der blev præsenteret på onsdagens sikkerhedskonference i Esbjerg.
Samme indlægsholder slog fast, at undersøgelser - hvor det vigtige spørgsmål var stukket ind blandt over hundrede andre - viser, at kun 93 procent af os er helt sikre på, at vi skal dø. Syv procent er altså i tvivl, hvis vi svarer lige fra hjertet. Vi evner med andre ord at skyde hændelser fra os, hvis de er så fatale, at vi ikke kan overskue dem.
Derfor kræver det også hårdt arbejde, dygtig ledelse og gennemtænkte løsninger, at hæve sikkerheden på farlige arbejdspladser, herunder mange
i offshore sektoren.
Dagens oplægsholdere havde hver deres, ofte meget forskellige, indgangsvinkler til emnet sikkerhed i praksis. Først på scenen var amerikaneren Brian "Bru" Brurud. Som mangeårig pilot, både i og udenfor det amerikanske forsvar, slog Brurud fast, at det ikke er nok blot at have en sikkerhedsplan. Vi skal også være enige om, hvordan vi folder den ud. Ellers giver selv den bedste plan ingen mening.
De fleste kender teambuilderen Chris Macdonald fra TV. At han er mindst lige så energisk og hylende morsom i virkeligheden, ved alle der deltog i konferencen nu . Hans pointe er, at sikkerhed og personligt velvære og energi hænger sammen. Vi kan ikke have det ene uden det andet. Derfor er det nødvendigt at arbejde med sig selv, hvis man vil hjælpe andre.
Offshore installationer er meget kostbare, og derfor kører de fleste 24/7. Men mennesket arbejder ikke lige godt på alle tider af døgnet, slog Duncan Lloyd, North Sea HSE Manager fast. Når vi passerer midnat falder vores koncentrationsevne markant, og den bunder ud ved 4-tiden. Et af svarene kan være at tillade, at medarbejderne tager sig et powernap. 20 minutter er nok. Og man behøver ikke at sove, Bare det at ligge ned og slappe af, restituerer kroppen.
Professor Jop Groeneweg, Leiden University i Holland understregede vigtigheden af, at man fokuserer de rigtige steder, og ikke blot overholder de formelle sikkerhedskrav. Som eksempel viste han bl.a. et billede af sammenstyrtede huse i Haiti. Nogle ville måske hæfte sig ved, at de redningsfolk man så på billedet bar sikkerhedshjelme. Men det man selvfølgelig skal fokusere på er, at de sammenstyrtede huse man så i baggrunden ikke var bygget sikre nok. Og det kan nok så mange sikkerhedshjelme ikke rette op på.
Dagen sluttet af med networking i Musikhusets hall., hvor en lang række udstillere informerede om deres virksomheder og produkter.