Værfter i Arbejdstilsynets søgelys
Skibsværfter og bådebyggere er kendt som hårde arbejdspladser. Derfor har Arbejdstilsynet startet en kampagne, hvor tilsynet i løbet af det det næste halve år tager rundt til samtlige værfter og bådebyggere, for at sætte fokus på ergonomi og psykisk arbejdsmiljø.
Der er de store skibsværfter med flere hundrede ansatte. Og så er der de små, hvor en håndfuld medarbejdere går og bygger lystbåde. Men uanset størrelsen på arbejdspladsen, så vil Arbejdstilsynet besøge samtlige værfter og bådebyggere landet over, for at undersøge, hvordan det står til med arbejdsmiljøet. Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø.
"Skibsværfter er en af de brancher, hvor medarbejderne har en særlig stor risiko for at blive nedslidte, langtidssygemeldte eller have stort sygefravær. Derfor kommer de ind under vores særlige tilsynssatser", siger Jesper Sandberg, tilsynschef i Arbejdstilsynet.
Modsat de traditionelle screeninger indebærer et særligt tilsyn, at der afsættes flere ressourcer til det enkelte virksomhedsbesøg - og at de tilsynsførende ikke nødvendigvis skal hele vejen rundt omkring arbejdsmiljøproblemerne.
"I det her særlige tilsyn vælger vi at fokusere på to ting: ergonomi og psykisk arbejdsmiljø. Dermed håber vi at komme mere til bunds i nogle af de udfordringer, der er i netop denne branche", siger Jesper Sandberg til Magasinet Arbejdsmiljø..
Når det handler om det fysiske arbejdsmiljø på skibsværfterne, forventer Arbejdstilsynet at støde på problemer med tunge løft og med statisk arbejde og ubekvemme arbejdsstillinger, for eksempel når de ansatte skal slibe og polere skibene. Men når det gælder det psykiske arbejdsmiljø, har de tilsynsførende et noget mere uklart billede af, hvad der møder dem, når de rykker ud.
"På de store værfter vil der måske være noget omkring det tidspres og den usikkerhed, de ansatte er underlagt, fordi de er så afhængige af ordrer. Og så forventer vi også at skulle kigge lidt på tonen og på, hvordan man behandler hinanden - lidt i stil med det, vi også er opmærksomme på lige nu i bygge- og anlægsbranchen", siger tilsynschef Jesper Sandberg.
Kilde: Magasinet Arbejdsmiljø