Usikkerhed om international piratdomstol

Danske politikere henviser til, at pirater skal retsforfølges ved en international piratdomstol. Men der findes hverken en international domstol eller en international lov, der kan bruges som strafgrundlag i forbindelse med pirateri.

”Jeg tror, vi meget snart vil få det juridiske grundlag på plads for en regional domstol og få fængslerne færdigbygget”, siger Lene Espersen fra de konservative..

Dansk Folkeparti’s Peter Skaarup (anser det også som en selvfølgelighed, at en international domstol til retsforfølgelse af pirater kan etableres, men SFs Holger K. Nielsen ikke er helt så optimistisk:

”Selvom en international domstol vil være en god idé, må jeg også erkende, at det er en løsning, der vil tage tid at stable på benene”, siger Holger K. Nielsen.

Det er heller ikke optimisme, der kendetegner Dr. jur. Birgit Feldtmanns bud på, om en international piratdomstol vil se dagens lys:

”Det er urealistisk, lyder hendes klare vurdering: Jeg tror ikke, at vi på noget tidspunkt kommer til at se en egentlig international piratdomstol. Alle mulige modeller har været i spil, og det er min vurdering, at en sådan domstol ikke er mulig”, siger Birgit Feldtmann.

Hun påpeger, at Danmark ikke står alene med sin uvilje mod at retsforfølge pirater. Det samme gør en lang række af de lande, vi normalt sammenligner os med. Hun påpeger dog også, at blandt andet Tyskland og Holland har gennemført straffesager imod somaliske pirater på egen jord.

Når hun ikke mener, at en international piratdomstol er en realistisk mulighed, skyldes det også erfaringer fra tidligere, lignende bestræbelser:

”Det er meget vanskeligt at opbygge en international domstol. Selv efter folkedrab og krigsforbrydelser har det været meget svært at få et internationalt retssystem op at køre - derfor er det svært at forestille sig, at det skulle være muligt ved pirateri”, siger Feldtmann.

Birgit Feldtmann mener i øvrigt ikke, at pirateri er en forbrydelse, der kræver et sådan system:

”Hvis alle lande tog deres lille del af byrden, så ville problemet være løst”.

Kilde: Søfartens Ledere

Relateret indhold

16.04.2024Maritimedanmark.dk

Somaliske pirater frigiver kapret skib

15.04.2024Maritimedanmark.dk

Højspændt situation i Mellemøsten fortsætter

15.04.2024Maritimedanmark.dk

DFDS har kig på Kanaløerne

13.04.2024Maritimedanmark.dk

Greenpeace-aktion i protest mod den russiske skyggeflåde

13.04.2024Maritimedanmark.dk

Danske Rederier har særligt tre ønsker til det kommende EU-Parlament

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Krisen i Det Røde Havn sender fortsat CO2-udledning og rater op

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Redegørelse om Iver Huitfeldt er udskudt

Jobmarked

Se alle

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

MARPRO Search & Selection

Recruitment Consultant

Are you passionate about the maritime industry? Can you talk to anyone? Can you roll with the punches? Recruitment can be unpredictable, but we need someone who can handle challenges with a smile on their face.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

H. Folmer & Co.

Indkøber

Er du indkøber med interesse og forståelse for den maritime industri? Har du teknisk erfaring og evnen til at håndtere forskelligartede opgaver i en dynamisk og uforudsigelig arbejdsmiljø? Så er denne stilling som indkøber i vores rederi måske noget for dig!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle