Uro i borgmester-parti over havneudvidelse

Socialdemokratiets borgmester i Aarhus har hidtil bakket fuldt og helt op om de fremlagte planer for en ambitiøs udvidelse af Aarhus Havn. Men en rundspørge blandt de socialdemokratiske medlemmer af byrådet viser, at uroen ulmer, skriver Århus Stiftstidende.

Socialdemokratiske byrødder vakler i forhold til planerne om udvidelse af Aarhus Havn. Arkivfoto..

Beboergrupper og flere eksperter tordner mod planerne om en markant udvidelse af Aarhus Havn, og deres protester begynder tilsyneladende at smitte af på holdningen i den socialdemokratiske byrådsgruppe.

Der er bekymring for, hvad havneudvidelsen vil betyde for miljøet - og for udsigten over Aarhus-bugten.

Det betyder ikke, at skeptiske socialdemokrater er parate til helt at droppe udvidelsesplanerne, men måske skal den ikke være helt så omfattende, viser Århus Stiftstidendes rundspørge.

“Der kan være fornuft i, at byrådet alene siger ja til etape 1 af udvidelsen nu, og så må etape 2 vente til et senere byråd,” mener et byrådsmedlem, der ikke vil citeres ved navn.

På baggrund af kritikken er borgmester Jacob Bundsgaard (S) og teknisk rådmand Steen Stavnsbo (K) blevet enige om en ekstra runde med borgerinddragelse i de kommende måneder.

Og den socialdemokratiske havneordfører hilser overfor avisen debatten velkommen.

“Foreløbig holder vi fast i det aftalte grundlag, og vi er nødt til at være tro mod lokalplanprocessen. Jeg ved godt, det er en sag, der kan splitte byen, og vi har ikke besluttet noget endnu. Men jeg glæder mig til det næste halve år og er meget spændt på borgermøderne,” siger Steffen Wich (S).

Borgmesteren, der også er formand for bestyrelsen i Aahus Havn, er heller ikke parat til at konkludere noget endnu.

“Det er klart, at både påvirkningen af havmiljøet og CO2-effekten er vigtige elementer, som skal holdes op mod den samfundsmæssige værdi en konkurrencedygtig havn skaber. Netop derfor har vi lavet en meget omfangsrig debat og inddragelsesfase,” skriver borgmester Jacob Bundsgaard i en sms til Århus Stiftstidende.

Aarhus Havn, der i dag er Danmarks absolut største og vigtigste containerhavn, vil - efter den foreliggende plan - over de kommende årtier udvide kapaciteten med omkring 1 mio. kvadratmeter havneareal for at skaffe plads til 50 pct. flere containere og 50 pct. flere skibe og lastbiler.

Kilde: Århus Stiftstidende.

Artikler

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Maersk vil producere grøn metanol i Egypten

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Molslinjen strammer sikkerhed efter GPS-jamming

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Ny containerrute til CMP

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Færgeruter aflyst yderligere en uge

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Ny storordre til Semco Maritime

03.10.2023|Maritimedanmark.dk

Rederier: Vigtigt grønt fokus i åbningstale

Copyright 2023