Undersøger offshore-installationers betydning for livet i havet
Havforskere fra DTU, Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet og TotalEnergies har igangsat et nyt biodiversitetsstudie omkring Nordsøplatformene. Målet er at øge vores viden om den rolle, offshore-installationerne spiller for livet i havet.
Foto: TotalEnergies
“Hidtidig international forskning peger på, at platforme offshore spiller en vigtig rolle som hotspots for dyrelivet, og vi vil gerne forstå mekanismerne bag dette bedre. Studiet er en del af en større forskningsindsats, der søger at forstå og beskytte biodiversiteten til havs og økosystemerne i Nordsøen”, siger Katrina Povidisa-Delefosse, Senior Environment Advisor hos TotalEnergies Danmark og Ph.d. i Marinebiologi.
Infrastrukturens rolle for dyrelivet er vigtig viden med tanke på den fremtidige udvikling af Nordsøen:
”Offshore-sektoren spiller en central rolle i omstillingen af energisystemet i Danmark. CO2-lagring er under udvikling, nye havvindmølleparker planlægges og dekommissionering af olie- og gas faciliteterne er i proces. Det understreger vigtigheden af at forstå offshore-installationernes påvirkning af havmiljøet”, siger Charlotte N. Larsen, programleder hos Programme Manager hos Danish Offshore Technology Center.
Forskningsteamet har indsamlet prøver og videomateriale der monitorerer fiskebestanden nær Skjold-feltet, og forskerne har også placeret en række avancerede undervandssensorer, der i det kommende år vil registrere dyrenes adfærd.
”Vi har placeret elektroniske sendere fra DTU og Aarhus Universitet på havbunden, der vil opfange lyde fra både atlantisk torsk og marsvin i 2023 og 2024. Vi forventer at kunne opnå indsigt i både fiskenes yngleadfærd og hvalernes fodringsadfærd og forstå vigtigheden af de lokale områder. Målet er at hjælpe med at beskytte og genopbygge bæredygtige bestande af fisk og dyreliv i Nordsøen”, siger seniorforsker Jon C. Svendsen, DTU Aqua.
I juni 2024 vil forskerteamet vende tilbage til Skjold-feltet og indsamle sensorer. Herefter venter flere måneders arbejde for forskerne med at gennemføre hele den komplekse dataanalyse. Til sidst vil resultaterne blive publiceret og offentligt tilgængelige:
-mauh