Underleverandører presset af nye sparekrav
Den lave oliepris har kastet offshore-sektoren ud i en overlevelseskamp. Alle led i kæden forsøger at nedbringe deres omkostninger, og det gør ondt, ikke mindst hos de underleverandører der nu bliver mødt med krav fra Mærsk og DONG om, at priserne skal yderligere 20 - 30 procent ned.
"Alle underleverandører lider i dag og tager i praksis penge med hjemmefra for at holde forretningen kørende. Der er grænser for, hvor længe det kan fortsætte, og det står allerede klart, at mange vil opgive", siger John Sørensen, adm. direktør for Rambøll Olie & Gas, til dagbladet Børsen.
"Frygten er, at branchen bliver så udsultet, at de store reelt kun kan blive serviceret af udenlandske aktører, altså at arbejdet i Nordsøen reelt bliver varetaget af udlandet," siger John Sørensen til avisen.
Steen Brødbæk, adm. direktør i Semco Maritime, der har været igennem store fyrings-og sparerunder i et forsøg på at tilpasse sig den ny virkelighed, deler John Sørensens bekymring for, at krisen kan koste en stor del de danske underleverandører livet. Han opfordrer politikerne til at gribe ind og justere rammebetingelserne.
"Vi har brug initiativer, der sikrer, at der også fremadrettet vil være en dansk oliebranche", siger Steen Brødsbæk til Børsen.
I sidste uge kom det frem, at Maersk Oil overvejer at lukke for produktionen af gas fra Thyrafeltet med virkning fra 1. oktober 2018, med mindre der inden dette års udgang findes økonomisk løsning for produktionen, der er truet af lav gaspris og stigende vedligeholdelsesudgifter
I praksis vil et stop for gasproduktionen fra Thyrafeltet være lige et stop for 90 procent af al naturgas fra den danske del af Nordsøen.
Installationerne på feltet er dog mere end 30 år gamle, og er derfor ved at være udtjente. Dertil kommer at havbunden under feltet har sat sig 5 meter, hvorfor afstand fra havoverfalden til undersiden af installationerne er mindsket.
Kilde: Børsen