Udskældt skibstype på vej ud

Det var en fin fidus at ombygge enkeltskrogede tankskibe til jernmalmsskibe i nullerne, inden forbuddet mod den enkeltskrogede konstruktion til transport af olie trådte i kraft i 2010. Men siden Stellar Daisy´s tragiske forlis, er omkring 60 pct. af de ombyggede skibe ude af markedet, viser Bimco analyse.

Stellar Daisy forliste for godt tre år siden. Nu er skibstypen på vej ud..

“Den tragiske Stellar Daisy ulykke satte spørgsmålstegn ved sikkerhedsaspekterne omkring VLOC´erne. Nu, tre år senere, er tre ud af fem VLOC`ere ikke længere i drift, da deres langtids-charteraftaler er udløbet. Fremadrettet vil de forældede VLOC´ere blive udfaset af markedet og erstattet med teknologisk overlegne og mere pålidelige skibe,” siger Bimco´s shippinganalysechef, Peter Sand.

Det viste sig at være en god forretning at konvertere de enkeltskrogede supertankere til transport af jernmalm, da forbuddet mod skibstypen tegnede sig i 2010. Trods en konverteringspris på mellem 12 og 15 mio. dollar (plus skibets pris) var der penge at tjene ved at chartre skibene ud til transport af jernmalm fra Brasilien til Kina.

I juni 2017 var der ifølge Bimco´s analyse 51 ombyggede VLOC´ere i drift med en gennemsnitsalder på 23,8 år. Men siden da er det tyndet gevaldigt ud i flåden, efterhånden som charteraftalerne er udløbet. 22 er blevet skrottet, mens otte er lagt op og et enkelt skib beskadiget, så der i dag blot er 20 tilbage af den udskældte type.

Blot to overlevede og 22 besætningsmedlemmer omkom, da Stellar Daisy i marts 2017 knækkede over og forliste i Sydatlanten. Det førte til en voldsom kritik af ejeren, det sydkoreanske rederi Polaris Shipping, der på det tidspunkt rådede over 19 aldrende, ombyggede olietankere i deres flåde. De blev alle efterfølgende underkastet inspektion.

Kilde: Bimco/Shipping Herald

Relateret indhold

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Forberedelserne til fremtidens digitale søkort går i gang

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Svitzer henter ny kommerciel direktør i Maersk

22.04.2024Maritimedanmark.dk

En tredje midlertidig kanal er åbnet - men kun for mindre skibe

21.04.2024Maritimedanmark.dk

Iransk spionskib er sejlet hjem

20.04.2024Maritimedanmark.dk

44 kvæstet i færgeulykke

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Russisk krigsskib på tværs af Molsfærge

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Stena sælger sit sidste LNG-tankskib

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Sverige: Skyggeflåde truer miljøet i Østersøen

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle