Turbulent start for ny direktør i Lederne Søfart

Voldsom medlemsdebat. Urafstemning. Konfliktvarsel. Retssag. Helle Andsbjerg, fik hurtigt rigeligt at se til, da hun tiltrådte som direktør for Lederne Søfart i fjor. Oven i det hele kom så udsmidningen fra Ledernes Hovedorganisation for Lederne Søfart, der i dag har ca. 2.600 aktive medlemmer, hvoraf de 2.000 er navigatører.

Helle Andsbjerg, der tiltrådte som direktør for Lederne Søfart 1. april 2022, er selv uddannet navigatør og har bl.a. tidligere sejlet som kaptajn for A.P. Møller - Maersk.. Foto: Lederne Søfart

Det var ikke særligt opløftende for den nytiltrådte direktør at følge kurven over antallet af medlemmer i løbet af 2022. Det gik den forkerte vej i forhold til at nå den ambitiøse målsætning om 3.500 aktive medlemmer i 2025.

Debatten om fremtiden for Lederne Søfart rasede blandt medlemmerne. Det endte med en urafstemning for eller imod tilknytningen til Ledernes Hovedorganisation, hvor et flertal stemte for at blive, og nogle af de utilfredse meldte sig ud.

I efteråret kom så nyheden om, at Danske Rederier ville slå de to arbejdsgiverforeninger DRO I og DRO II sammen og lade Metal Maritime få begge overenskomster. Metal havde i forvejen DRO I overenskomsten, mens Lederne Søfart havde DRO II.

"Vi havde en periode, hvor vi mistede medlemmer, men den nedadgående kurve er fladet ud, så nu ligger vores medlemstal rimelig stabilt og har gjort det siden januar" siger Helle Andsbjerg.

"Da vi begyndte at kæmpe, da vi begyndte at fortælle vores medlemmer, hvad vi gjorde for at beholde overenskomsten med Danske Rederier, kunne vi bare se, at de valgte side til fordel for os."

Ifølge direktøren er antallet af medlemmer fra Esvagt - det største rederi på den såkaldte DRO II overenskomst, der fra 1. januar overgik til Metal Maritime - kun én lavere end for et år siden, da Lederne Søfart fortsat havde den overenskomst, der nu er genstand for en sag i Arbejdsretten.

Medlemmerne holder ved

Og selv om Metal Maritime har haft overenskomsten på DRO I siden 2016, har Lederne Søfart ifølge Helle Andsbjerg fortsat rigtig mange medlemmer blandt de navigatører, der sejler på de store skibe:

"Jeg tror, det er fordi, de kan spejle sig i os. Vi ved, hvad det er for nogle udfordringer, navigatørerne står med. Og så tror jeg også det ligger lidt i DNA´et - at de føler, at det er hos os, de hører til".

Kampen for at beholde overenskomsten på det gamle DRO II område førte i første omgang til en trussel om at konflikte. 

Det blev dog ikke til noget alligevel, men truslen var nok til, at Ledernes Hovedorganisation opsagde samarbejdsaftalen med Lederne Søfart, der nu står foran et valg mellem at tilslutte sig henholdsvis Serviceforbundet, der er paraplyorganisation for en række mindre fagforeninger, eller BLJ, der er et samarbejde mellem Dansk Jernbaneforbund (DJ) og Flyvebranchens Personale Union (FPU).

"Vi forventer at træffe en afgørelse i løbet af de kommende uger," siger Helle Andsbjerg.

Det er forventelig også inden for de næste uger, at der kommer en afgørelse på sagen i Arbejdsretten, hvor tre højesteretsdommere skal afgøre, om der var tale om brud på overenskomsten, da Danske Rederier valgte at Metal Maritime frem for Lederne Søfart.

Fravalget betyder, at Lederne Søfart i dag alene har overenskomsten for omkring halvdelen af sine 2.000 navigatør-medlemmer.

Det drejer sig ifølge direktøren om overenskomster på færger, for lodserne og for havnefogeder, som arbejder delvis på land og delvis sejler med f.eks. de slæbebåde, de har i de enkelte havne.

"Det vil selvfølgelig være glædeligt for os, hvis vi vinder sagen og igen kan tegne overenskomsterne for vores medlemmer, fordi vi så kan afspejle de behov, som er ude i de enkelte rederier."

Hvad sker der, hvis I taber?

"Det har jeg ingen kommentarer til på nuværende tidspunkt,” siger Helle Andsbjerg, der dog henviser til, at Lederne Søfart fortsat assisterer de medlemmer, der sejler på DRO I overenskomsten, der er forhandlet af Metal Maritime.

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Lederne Søfart

Om få uger afgør tre højesteretsdommere, om navigatørernes fagforening Lederne Søfart fortsat har en gældende overenskomst med Danske Rederier og derfor er forhandlingsmodpart – eller om den, som rederierne fastholder, er opsagt – og overtaget af Metal Maritime.

Læs om den indviklede sag, der trækker tråde langt tilbage i tiden, og om en ny direktør, der landede midt i medlemsstridigheder i Lederne Søfart.

Relateret indhold

13.06.2024Maritimedanmark.dk

Ny standard for offshore marineoperationer

13.06.2024Maritimedanmark.dk

Grundstødt og slået læk på jomfrusejlads

12.06.2024Maritimedanmark.dk

Kutterbesætning frikendt for drab

10.06.2024Maritimedanmark.dk

Maritime platforme indgår partnerskab

10.06.2024Maritimedanmark.dk

DFDS sælger Oslo-ruten for 400 mio. kr.

10.06.2024Maritimedanmark.dk

Danske Rederier i tættere samarbejde med Emiraterne

09.06.2024Maritimedanmark.dk

To skibe brød i brand efter missil-angreb

08.06.2024Maritimedanmark.dk

Løbsk containerskib lukkede bro

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Area Sales Manager - Hans Jensen Lubricators A/S

On behalf of Hans Jensen Lubricators A/S – G&O Maritime Group, MARPRO Group is looking for an Area Sales Manager.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SEA HEALTH & WELFARE

Arbejdsmiljøkonsulent i Søfartens Arbejdsmiljøtjeneste

Har du passion for arbejdsmiljø, og kan du gøre en forskel for de søfarende i den danske handelsflåde?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Royal Arctic Line A/S søger teknisk inspektør i Nuuk

Bliv en del af et dynamisk team og tag del i driften af rederiets skibe som teknisk inspektør! Du vil få en nøgleposition i vores team med ansvar for udførelse af teknisk og driftsmæssige vedligehold, tilsyn med og inspektion af skibe og andet udstyr, alt imens du bidrager til vores fælles mål og understøtter vores kerneydelse.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

25.06.2024

Svendborg Kommune, Havn Færge- og Sundfart

Færgen Højestene søger snarest en eller flere venlige og løsningsorienteret kystskippere eller styrmænd af 4. grad til timeafløsning.

Vil du have den smukkeste udsigt året rundt? Kan du føre færgen stabilt og i al slags vejr? Kan du give en god service til både øboere og turister?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Svendborg Kommune, Havn Færge- og Sundfart

Færgen Højestene søger snarest en venlig og løsningsorienteret skibsfører til fast stilling, der kan pakke færgen og føre den sikkert i havn

Vil du have den smukkeste udsigt året rundt? Kan du føre færgen stabilt og i al slags vejr? Kan du give en god service til både øboere og turister?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Ærøfærgerne

Transportdirektør

Er du Ærø Kommunes nye transportdirektør?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.08.2024

DanPilot

DanPilot søger disponerings – og vagtplanlægningsleder til nyoprettet afdeling

Som led i en organisatorisk omstrukturering lægges disponering, vagtplanlægning og customer service sammen og placeres under lodschefen, og derfor søges en disponerings– og vagtplanlægningsleder. Trives du med indflydelse, stort ansvar og komplicerede optimeringsopgaver inden for logistik og disponering? Så kan du være den leder, vi mangler.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

18.06.2024

DanPilot

HSEQ Manager søges til DanPilot

Motiveres du af at sikre overholdelse af gældende lovgivning indenfor kvalitet, sundhed, sikkerhed og miljø, og motiveres du af at samarbejde tværfagligt og sikre at processer og procedurer overholdes, så er du måske DanPilots nye HSEQ Manager.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

18.06.2024

Thyborøn Havn

Servicemedarbejder på Thyborøn Havn

Trives du med udeliv og en alsidig hverdag, som du har stor mulighed for at påvirke? Brænder du for at yde en førsteklasses service til skibsfart og synes du, at bygnings-, havnedrift og brugerservice lyder spændende? Har du lyst til at arbejde et sted, hvor der er stigende aktivitet, og vil du gerne være en del af denne udvikling? Så er denne stilling måske noget for dig.

Område

Midt- og Vestjylland

Ansøgningsfrist

14.06.2024

MARPRO Search & Selection

Marine Operator

Join Unifeeder as a Marine Operator and embark on an exciting career in the dynamic world of shipping! If you're an experienced navigator or have a background in operational shipping, this opportunity in Aarhus is perfect for you.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
GMDSS (GOC)

Kurset henvender sig til alle, som skal betjene GMDSS radioudstyr på skibe eller andet, godkendt til A2, A3 eller A4 (MF/HF m.m.)

Dato

06.06.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark