Dansk startup vil tracke containere fra rummet

Den danske startup virksomhed PinPoint Tracking, vil bruge NASA-inspireret teknologi til at optimere sporing af containere. Projektet er et af de initiativer der har opnået støtte i årets tredje runde af uddelinger fra Den Danske Maritime Fond.

PinPoint Trackings to grundlæggere: Ole Busborg Jensen og Magdalena Piwnik.. Foto: PinPoint Tracking

PinPoint Tracking har udviklet verdens første selvstændige intelligente sporings- og sensorenhed, der virker gennem direkte satellitkommunikation. Teknologien er inspireret af, hvordan man indsamler data og kommunikerer på avancerede rummissioner. 

Ole Busborg Jensen, der er virksomhedens CEO og en af de to grundlæggere, er uddannet astrofysiker og var en del af NASA´s Mars Rover Mission i 2020, hvor han var med til at designe, udvikle og teste komponenter til Mars-robotten. Og det er fra dette projekt, ideen til PinPoint Tracking opstod.

”Jeg tænkte, hvad nu hvis vi kan bringe den avancerede rumteknologi ned på jorden. Det fik mig til at lege med tanken om en sporingsenhed, der er i stand til at levere automatiske sensoralarmer, intelligent sporingsfunktion og data alt efter behov, når som helst og hvor som helst – præcis som i rumteknologi”, siger Ole Busborg Jensen.

”Den maritime branche har i mange år været udfordret på digitalisering, når det kommer til tracking ombord som følge af manglende netværksløsninger til søs. Containertracking registreres i langt størstedelen af tilfældene først ved ankomst, og hvis de endelig trackes undervejs, så kører det over 4G eller 5G, der ikke fungerer ude på havet. Det gør det svært at vide, om containerne når frem i tide, og det gør koordineringen med havne og kunder tilsvarende svært. Vores enhed løser problemet, fordi den er koblet til vores globale satellitsystem, der virker overalt på jorden”, siger Ole Busborg Jensen.

Sporingsenheden er mere budgetvenlig end de nuværende løsninger på markedet, hvilket åbner op for muligheden i at bruge det på samtlige containere og meget andet udstyr, der ikke spores på nuværende tidspunkt. Og det skaber et større overblik hos de maritime virksomheder.

“Vi er meget imponerede over den flotte udvikling, PinPoint Tracking har gennemgået de seneste år. Det Blå Danmark befinder sig midt i en enorm digitaliseringsopgave, der er afgørende for branchens fremtidige udvikling. Tracking af dry containere har været til debat i mange år, men denne løsning tror vi på er den mest rigtige og omkostningseffektive. Derfor er vi glade for at give projektet endnu et rygstød,” siger Lotte G. Lundberg, direktør i Den Danske Maritime Fond..

”At det så samtidig er en startup, der også fik et legat tilbage i 2021 fra DTU Skylab ud af vores maritime rammebevilling hertil, gør jo bare historien endnu bedre”.

En anden udfordring ved de nuværende tracking-metoder er den store mængde data, der sendes fra enhederne, og som efterfølgende skal håndteres manuelt. Det skaber nogle unødvendigt store logistiske udfordringer, som PinPoint Tracking også har løsningen på.

”Vi forsøger at gentænke, om det virkelig er nødvendigt hele tiden at vide, hvor containerne er? Vores ide er, at man kun får besked, hvis noget er galt, eller hvis man ønsker at modtage en automatisk bekræftelse ved ankomst eller specifikke sensormålinger fra containeren, så man ikke oversvømmes af data. Vores sporingsenhed virker gennem AI, der gør det muligt udelukkende at sende den nødvendige data, så modtageren sidder tilbage med et langt mere overskueligt overblik”.

Støtten fra Den Danske Maritime Fond er ifølge Ole Busborg Jensen med til at gøre en stor forskel.

”Støtten betyder at vi kan komme hurtigere ud over stepperne. Få færdiggjort vores produkter og komme ud på markedet så hurtigt som muligt. Det er meget vigtigt, især indenfor teknologi, at komme først”, siger Ole Busborg Jensen til Maritime Danmark.

PinPoint Tracking ved at lægge sidste hånd på enheden, der efter planen skal lanceres i 2024.

”Jeg tror og håber på, at vi kan blive en stor og global spiller, der gør en positiv forskel for maritime virksomheder. Samtidig ser vi også et stort potentiale i at udvide til andre brancher - både til vands, til lands og i luften”.

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Den Danske Maritime Fond

Siden 2005 har Den Danske Maritime Fond sammenlagt uddelt mere end 850 millioner kroner i støtte til initiativer, der udvikler og fremmer dansk skibsfart, værftsindustri og maritim udstyrsproduktion. 

Mere fra...

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Dansk skib bordet af Greenpeace aktivister

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Ny bog: Vand under kølen - Et liv i Den Blå Verden

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Maersk indgår forlig med Evergreen

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Søfartens Ledere tager dom til efterretning

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Strandet gastanker blokerer for australsk gaseksport

29.11.2023Maritimedanmark.dk

By & Havn underskriver kontrakt om landstrøm

29.11.2023Maritimedanmark.dk

Kritisk infrastruktur i Østersøen beskyttes

29.11.2023Maritimedanmark.dk

Lederne Søfart taber sag i Arbejdsretten

Jobmarked

Se alle

MarineShaft A/S

Vi søger industritekniker

MarineShaft A/S søger snarest en erfaren industritekniker/maskinarbejder til vores maskinværksteder i Hirtshals.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.01.2024

MarineShaft A/S

Rejsemontør søges

MarineShaft er specialiseret i reparationer på ror og propellerudstyr for den kommercielle skibsbranche. Vi har travlt med mange spændende opgaver for vores kunder og søger derfor en erfaren og selvstændig rejsemontør, som selvsikkert kan hjælpe vores kunder med at løse opgaven.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.01.2024

MarineShaft A/S

Erfaren svejsespecialist søges

MarineShaft søger en dygtig svejser

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.01.2024

MARPRO Search & Selection

Project HSEQ Manager - Rohde Nielsen

Are you a seasoned HSEQ professional with a passion for driving excellence in Health, Safety, Environmental and Quality practices? Rohde Nielsen is expanding its HSEQ department, and they want you to be a part of their dynamic team in Copenhagen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Marine Superintendent - Rohde Nielsen

Are you an experienced maritime profile looking for a shore-based position, where you can work in close co-operation with the crew on the highly specialized vessels? On behalf of Rohde Nielsen, MARPRO is looking for a Marine Superintendent to the office in Grenå.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Kalundborg kommune

Navigatør til Sejerøbugtens færger

I forbindelse med en omstrukturering af færgedriften og etablering af et rederi søger Sejerøbugtens færger en skibsfører til at deltage i dette spændende arbejde. Her vil man få stor indflydelse på sin egen hverdag i et samspil med andre gode kollegaer.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

20.12.2023

Kalundborg kommune

Maskinchef til Sejerøfærgen

I forbindelse med en omorganisering af færgedriften søges en maskinchef til Sejerøfærgen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

20.12.2023

ClassNK (Nippon Kaiji Kyokai)

Class/Marine Surveyor

ClassNK (Nippon Kaiji Kyokai) is an international classification society with head office in Tokyo, Japan.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Fjord Line Danmark

Juniormester

Fjord Line søger lige nu en juniormester, der er klar til at opnå sin sejltid.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

21.12.2023

Fjord Line Danmark

2. Mester

Fjord Line søger netop nu kandidater til en fast stilling som 2. mester i maskinen ombord.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.11.2023

Events

Se alle

Copyright 2023