Tænketank kritisk overfor Danske Rederier

En gruppe personer, som tidligere har haft ledende poster i den maritime branche, har stiftet tænketanken Fair Maritim, der vil skabe en modvægt til rederiernes lobbyvirksomhed via interesseorganisation Danske Rederier.

De fire stifterne er: Henrik Berlau - fhv. formand for Sømændenes Forbund, Ole Ingrisch - fhv. CEO for Esbjerg Havn, Kurt Rye Damkjær, fhv. Rektor for SIMAC, og Niels Tolstrup, fhv. General Manager, Blue Water Shipping.

”Tænketanken vil arbejde for, at der er gennemsigtighed og klare mål for den statsstøtte som ydes”, siger Kurt Rye Damkjær.

”Gennemsigtighed, som også kræves af EU regler om statsstøtte, for at vi kan få en kvalificeret debat om det fornuftige i tiltagene, og klare mål for, at vi kan se om støtten virker. Ingen af delene er i dag opfyldt. Der er ikke målsætning på støtten, og skatteministeren har indrømmet ikke at kende værdien af støtten”, siger Kurt Rye Damkjær.

Tænketanken Fair Maritim siger at de vil arbejde for at påpege de reelle forhold igennem analyser, udbredelse af resultaterne ved informationsmøder, igennem medier, via en aktiv hjemmeside og politisk lobbyvirksomhed.

”Langt de fleste politiske partier og politikere har ladet sig overbevise af Danske Rederier om, at kun ved at give søfarten helt specielle vilkår, hvor der ikke betales skat og hvor den danske arbejdsmarkedsmodel er sat ud af kraft ved lov, kan søfarten overleve i Danmark. Ved den mindste tale om at ændre på de gunstige vilkår, er modargumentet en udflagning fra Danmark”, hedder det i en pressemeddelelse fra tænketanken.

”Argumenterne som Danske Rederier bruger, og som ukritisk gentages af politikere og desværre også ofte af medierne kan bruges af et hvilket som helst dansk erhverv. Bortset fra landbruget kommer ingen anden branche i nærheden af den ensidige politiske bevågenhed, som søfarten nyder.

De økonomiske Vismænd, Nationalbanken, OECD og ILO har alle peget på, at søfarten har alt for lempelige vilkår, når det kommer til beskæftigelses- og skatteforhold. Det er der stort set ingen bevidsthed om i samfundet. Hvor mange ved f.eks. at A.P. Møller, Danmarks største virksomhed, med milliard overskud ikke er på listen over de 50 største skattebetalere? Hvor mange ved mon, at Sparekassen Vendsyssel i 2020 betalte mere i skat, end Danmarks største virksomhed. Sparekassen er nummer 88 på listen over største skattebetalere, A.P. Møller nummer 94.

At det falder sådan ud, skyldes de helt specielle forhold, der bedst kan sammenlignes med skattely, som rederierhvervet er underlagt”, hedder det videre i pressemeddelelsen.

Redaktionen

Relateret indhold

15.04.2024Maritimedanmark.dk

Højspændt situation i Mellemøsten fortsætter

15.04.2024Maritimedanmark.dk

DFDS har kig på Kanaløerne

13.04.2024Maritimedanmark.dk

Greenpeace-aktion i protest mod den russiske skyggeflåde

13.04.2024Maritimedanmark.dk

Danske Rederier har særligt tre ønsker til det kommende EU-Parlament

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Krisen i Det Røde Havn sender fortsat CO2-udledning og rater op

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Redegørelse om Iver Huitfeldt er udskudt

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Danske Rederier “anerkender” forbud mod scrubbere

Jobmarked

Se alle

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

MARPRO Search & Selection

Recruitment Consultant

Are you passionate about the maritime industry? Can you talk to anyone? Can you roll with the punches? Recruitment can be unpredictable, but we need someone who can handle challenges with a smile on their face.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

H. Folmer & Co.

Indkøber

Er du indkøber med interesse og forståelse for den maritime industri? Har du teknisk erfaring og evnen til at håndtere forskelligartede opgaver i en dynamisk og uforudsigelig arbejdsmiljø? Så er denne stilling som indkøber i vores rederi måske noget for dig!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

H. Folmer & Co.

Bemandingsansvarlig

Vil du arbejde med påmønstring og afmønstring i et dansk rederi med international skibsfart? Og har du lyst til at være en del af en virksomhed med fart på og højt til loftet? Kom med på holdet hos H. Folmer & Co. og få en spændende hverdag som bemandingsansvarlig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Svitzer

Chief Officer

Would you like to become part of a dynamic team with great working conditions?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Navi Merchants

Senior Chartering Manager

When you're part of Navi Merchants / Copenhagen Merchants, you'll experience having many opportunities to influence your own daily life, as well as your own and your team's development. Therefore, your tasks and responsibilities are sure to evolve to become unique. However, to begin with, we have a clear expectation that your main areas of responsibility will be:

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle