Tænketank kritisk overfor Danske Rederier
En gruppe personer, som tidligere har haft ledende poster i den maritime branche, har stiftet tænketanken Fair Maritim, der vil skabe en modvægt til rederiernes lobbyvirksomhed via interesseorganisation Danske Rederier.
De fire stifterne er: Henrik Berlau - fhv. formand for Sømændenes Forbund, Ole Ingrisch - fhv. CEO for Esbjerg Havn, Kurt Rye Damkjær, fhv. Rektor for SIMAC, og Niels Tolstrup, fhv. General Manager, Blue Water Shipping.
”Tænketanken vil arbejde for, at der er gennemsigtighed og klare mål for den statsstøtte som ydes”, siger Kurt Rye Damkjær.
”Gennemsigtighed, som også kræves af EU regler om statsstøtte, for at vi kan få en kvalificeret debat om det fornuftige i tiltagene, og klare mål for, at vi kan se om støtten virker. Ingen af delene er i dag opfyldt. Der er ikke målsætning på støtten, og skatteministeren har indrømmet ikke at kende værdien af støtten”, siger Kurt Rye Damkjær.
Tænketanken Fair Maritim siger at de vil arbejde for at påpege de reelle forhold igennem analyser, udbredelse af resultaterne ved informationsmøder, igennem medier, via en aktiv hjemmeside og politisk lobbyvirksomhed.
”Langt de fleste politiske partier og politikere har ladet sig overbevise af Danske Rederier om, at kun ved at give søfarten helt specielle vilkår, hvor der ikke betales skat og hvor den danske arbejdsmarkedsmodel er sat ud af kraft ved lov, kan søfarten overleve i Danmark. Ved den mindste tale om at ændre på de gunstige vilkår, er modargumentet en udflagning fra Danmark”, hedder det i en pressemeddelelse fra tænketanken.
”Argumenterne som Danske Rederier bruger, og som ukritisk gentages af politikere og desværre også ofte af medierne kan bruges af et hvilket som helst dansk erhverv. Bortset fra landbruget kommer ingen anden branche i nærheden af den ensidige politiske bevågenhed, som søfarten nyder.
De økonomiske Vismænd, Nationalbanken, OECD og ILO har alle peget på, at søfarten har alt for lempelige vilkår, når det kommer til beskæftigelses- og skatteforhold. Det er der stort set ingen bevidsthed om i samfundet. Hvor mange ved f.eks. at A.P. Møller, Danmarks største virksomhed, med milliard overskud ikke er på listen over de 50 største skattebetalere? Hvor mange ved mon, at Sparekassen Vendsyssel i 2020 betalte mere i skat, end Danmarks største virksomhed. Sparekassen er nummer 88 på listen over største skattebetalere, A.P. Møller nummer 94.
At det falder sådan ud, skyldes de helt specielle forhold, der bedst kan sammenlignes med skattely, som rederierhvervet er underlagt”, hedder det videre i pressemeddelelsen.
Redaktionen