Svendborg Søfartsskole sikrer uddannelse

Stor glæde i Svendborg - efter en 3-årig prøveperiode, er det nu lykkedes for Svendborg Søfartsskole at få en permanent tilladelse halet ombord til at udbyde den befarne skibsassistentuddannelse (også kaldet den afsluttende del af GMU).

Foto: Svendborg Søfartsskole.

Nye uddannelsesudbud er ikke en hverdagshændelse på Svendborg Søfartsskole. Ikke siden tilblivelsen af HF-Søfartsuddannelsen i 1998, har skolen stået i den situation at skulle starte en ny uddannelse op. På trods af flere henvendelser til myndighederne gennem årene vedrørende en mulig opstart af den befarne skibsassistentuddannelse er alle disse blevet afvist indtil for 3 år siden.

I tilladelsen fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står der nævnt, at en lille maritim uddannelsesinstitution som Svendborg Søfartsskole vil blive styrket ved at få en bredere uddannelsesportefølje. Det nævnes desuden, at forsøgsudbuddet har udviklet sig godt i forsøgsperioden med et stigende antal elever. Der har desuden været tale om et lavt frafald og ledighed. Det vurderes, at skoleskibenes dobbelttogter kun vil øge tilgangen til uddannelsen yderligere. Endelig konkluderes det af Styrelsen, at det nye udbud i Svendborg ikke alene har været årsag til et svingende optag hos anden udbyder.

Ved ansøgningen om den nye uddannelse meldte Svendborg Søfartsskole ud, at der var behov for en kvalitetsgennemgang af uddannelsen til befaren skibsassistent. Skolen pegede direkte på forskellige indsatsområder, som både ville komme eleven, men i særdeleshed også erhvervet til gode. Ligeledes inviterede Svendborg Søfartsskole til et samarbejde med anden udbyder omkring udvikling og kvalitetsoptimering. Arbejdet med dette er nu afsluttet og har medført en ny bekendtgørelse for den grundlæggende maritime uddannelse (GMU). Svendborg Søfartsskole ønsker dog løbende at udvikle og tilpasse uddannelsen i takt med erhvervets ønsker og behov, for at få rederne til at prioritere de danske skibsassistenter som det naturlige 1. valg.

Det Blå Danmark har i øjeblikket et enormt behov for at få tilført arbejdskraft. Rekruttering og grundlæggende uddannelse er meget vigtige brikker i denne proces. Ligeledes er det vigtigt at få alle talenter i spil. Svendborg Søfartsskole har med glæde konstateret, at en stigende del af eleverne på den befarne skibsassistentuddannelse har været kvinder, hvilket kunne tyde på, at Danske Rederiers store indsats for ”More Women at Sea” har kastet frugter af sig.

Uddannelses- og Forskningsminister Jesper Petersen har for ganske nyligt efterspurgt at få oplyst de knaster, som der måtte være i det maritime uddannelsessystem og som vanskeliggør det for elever/studerende at videreuddanne sig såvel i det maritime som i det ikke-maritime system. Det er Svendborg Søfartsskoles håb, at dette vil gøre det lettere for de befarne skibsassistenter at videreuddanne sig indenfor f.eks. maskinmesterområdet.

For 3 år siden lavede Svendborg Søfartsskole en behovsanalyse blandt egne ubefarne elever for at få viden om, hvor mange af disse, som ville være interesseret i at læse videre til befaren skibsassistent, hvis uddannelsen permanent kom til at ligge i Svendborg. Hele 80% af eleverne meldte positivt tilbage på dette. Skolen har gennem årene i sammenhæng med dette set mange tidligere elever vende tilbage, men er samtidigt overrasket over, hvor mange andre elever fra såvel sejlende som landbaserede maritime uddannelsesinstitutioner, der har søgt mod uddannelsen i Svendborg.

Redaktionen

Maritimedanmark.dk

53,8 mio iskolde lager-m3 understøtter globale fødevarekæder

Relateret indhold

05.12.2024Maritimedanmark.dk

Slut med unødigt bureaukrati i tyske havne

22.11.2024Maritimedanmark.dk

Bunker Holding fyrer og hyrer i ledelsen

20.11.2024MARPRO Group

Sponseret

En travl efterårssæson hos MARPRO Group!

13.11.2024Maritimedanmark.dk

Lille skibsmæglervirksomhed lander stor kontrakt

02.11.2024Maritimedanmark.dk

Monjasa udvider i den amerikanske Golf

30.10.2024West-Marine A/S

Sponseret

Thruster-overhaling i Island

28.10.2024West-Marine A/S

Sponseret

Speich viskersystem: ”Rene ruder gør hverdagen til søs nemmere”

23.10.2024Maritimedanmark.dk

Markant omsætningsvækst for DSV i 3. kvartal

Jobmarked

Se alle

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark