Stena katamaran sendes til ophugning

Stena Voyager, der i 1996 var en af de tre banebrydende katamaranfærger, som det svenske rederi indsatte på udvalgte internationale ruter, sendes nu til ophugning. Tiden, og især brændstofpriserne, er sejlet fra skibets kraftige gasturbiner.

17 år efter at Stena Line nye hurtigsejlende katamaranfærger af typen HSS 1500 blev sat i drift, er det første af de tre skibe nu på vej til skærebrænderen. Torsdag bugseres Stena Voyager til Landskrona for at blive hugget op.

Tilbage i Stenas rutenet er stadig det første skib af klassen, Stena Explorer, som sejler på ruten mellem Dun Laoghaire i Irland og Holyhead i Wales. Det tredje og yngste skib af HSS 1500 klassen, Stena Discovery, blev i 2009 solgt til et rederi i Venezuela.

Alle tre katamaraner af typen HSS 1500 er bygget i Finland, mens den noget mindre katamaran af typen HSS 900. Stena Carisma, der er bygget i Norge, fortsat sejler mellem Frederikshavn og Gøteborg.

Stena Voyager sejlede fra indsættelsen i 1996 og frem til udfasningen i 2011 på ruten mellem Stranraer og Belfast. De sidste to år har den været lagt op i Belfast.

Stena Line har igennem længere tid uden held forsøgt at sælge Stena Voyager. Herhjemme forsøger Mols-Linien fortsat at få solgt sine danskbyggede gasturbinedrevne katamaraner.

Kilde: Sjöfartstidningen.

Artikler

28.05.2023| Maritimedanmark.dk

Industri

De leverer løsninger til bæredygtig skibsdrift med succes

Green Instruments, der udvikler løsninger til måling af miljøbelastningen fra containerskibe, tankskibe, krydstogtskibe m.m. oplevede en markant vækst i 2022.

27.05.2023| Maritimedanmark.dk

Havne

Kriseramt havn fik mio-underskud i 2022

Det sidste år som selvstyrehavn gav et underskud på 13,7 mio. kr. i Hanstholm Havn, men i år er der udsigt til driftsoverskud.

27.05.2023| Maritimedanmark.dk

Shipping

NGO´er advarer mod russisk arktis-sejlads

Rusland har meldt ud, at man forventer at påbegynde sejladser af den Nordlige Sørute mellem Asien og Europa fra 2024, og det bekymrer Clean Arctic Alliance, der frygter for en acceleration af afsmeltningen af Arktis.

26.05.2023| Maritimedanmark.dk

Shipping

MSC har købt ind til CO2 fri sejlads under jomfrurejse fra København

Når MSC Euribia drager ud på sin jomfrurejse vil der være fyldt 400 tons bio-LNG på tankene for at vise, at det er muligt at sejle selv de største krydstogtskibe uden at udlede drivhusgasser.

26.05.2023|Poul Breil-Hansen, Redaktør SCM.dk, Maritimedanmark.dk

Havne

Styrk cybersikkerheden: Danske havne- og logistikvirksomheder skal forbedre deres digitale forsvar

En ny rapport understreger, at cyberkriminalitet udgør den største trussel mod danske havne- og logistikvirksomheder. Risiciene forstærkes, når virksomhederne implementerer nye 4.0-teknologier som kunstig intelligens og big data. Der er derfor et presserende behov for øget fokus på it-sikkerhed og robusthed allerede i de tidlige stadier af digitaliseringsprocessen. En ekspert præsenterer her tre anbefalinger til at imødegå udfordringerne.

26.05.2023| Maritimedanmark.dk

Frivagten

Bilskibe for dyre: Renault propper tre i en

Det er blevet for dyrt at transportere nye biler på de ellers dertil indrettede bilskibe, mener Renault.

Copyright 2023