Staten missede 124 mia. fra Nordsøen
Nordsøaftalen fra 2003 betyder, at den danske statskasse i løbet af de seneste 10 år er gået glip af op mod 124 milliarder kroner, eller næsten 12, 5 milliard kroner om året. Det skriver Politiken i dag mandag på baggrund af nye tal fra Skatteministeriet.
”Der er ingen som helst grund til at tvivle på Skatteministeriets tal. Med en samfundsøkonomisk mere rimelig beskatning kunne vi have haft en bedre offentlig økonomi og have været bedre rustet til den økonomiske krise, siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen fra Københavns Universitet til Politiken.
Aftalen, som blev indgået mellem daværende økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) og blandt andre A.P. Møller-Mærsk, har dog isoleret set givet et stort milliardoverskud. Det ville have været langt større, hvis nordsøaftalen havde fulgt anbefalinger fra eksperterne i det såkaldte kulbrinteudvalg, som afgav rapport i 2001.
Var anbefalingerne blevet fulgt havde indtægten samlet været 124 milliarder kroner større, viser Skatteministeriets tal. Ministeriets beregning tager dog ikke højde for en mulig overgangsordning, hvilket ville reducere beløbet.
Ifølge daværende skatteminister under SR-regeringen Frode Sørensen (S), havde regeringen i oktober 2001 udformet et lovforslag på baggrund af eksperternes anbefalinger. Det ville være blevet vedtaget, hvis ikke Nyrup-regeringen kort efter blev væltet.
Var lovforslaget blevet vedtaget, havde olieselskaberne, der opererer i Nordsøen, her iblandt Mærsk Oil frem til 2043 skullet betale 84 procent i skat i stedet for de 64 procent, som de slap med som resultat af VK-regeringens aftale.
Socialdemokraternes skatteordfører, Thomas Jensen, klandrer den daværende VK-regering for at have sløset milliarderne bort.
Bendt Bendtsen, der i dag er EU-parlamentariker, er som forventet fuldstændig uenig og afviser kritikken overfor Politiken. Han mener ikke, der var noget alternativ til at forhandle en aftale i stand med Mærsk.
Kilde: Politiken