Spanien appellerer Prestige afgørelse

Spanien vil appellere en domsafgørelse, der frifandt tre tiltalte om ansvar for forurening efter at tankskibet Prestige sank i 2002. Regeringen ønsker stadig erstatning for olieforureningen, der ramte landets nordvestkyst, da det gamle tankskib gik ned.

"Regeringen har besluttet at iværksætte en appel, ikke om strafansvar for kaptajnen på Prestige, men om fritagelsen for civilretligt ansvar. Appellen vil insistere på at få fastslået et erstatningsansvar, hvis der er nogen, som kan gøres ansvarlig for katastrofen”, siger Spaniens justitsminister Alberto Ruiz- Gallardon, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Domstolen fastslog, at mangelfuld vedligeholdelse havde undladt at påvise en strukturel fejl, der førte til,at skibet brækkede over i en storm.

Statens appel af dommen kommer for at få betalt udgifterne til oprensning op rengøring efter katastrofen. Det kostede den spanske stat 2,7 milliarder kroner, Galicien 1,1 milliarder kroner og Frankrig måtte af med 507 millioner kroner.

Spanien har også fået mere tid til at overveje en klage over en afgørelse i den britiske højesteret, der stadfæstede, at Prestiges forsikringsselskaber kun havde begrænset erstatningsansvar ifølge forsikringsbetingelserne. Fristen for appellen skulle ellers være udløbet i sidste uge.

En spansk dommer afgjorde onsdag den 13. november, at man ikke med sikkerhed ved, hvad der udløste ulykken, hvorfor ingen kan gøres ansvarlig for olietankeren Prestiges forlis i 2002, der førte til, at 77.000 tons råolie løb ud i havet.

Dommeren frikendte de tre tiltalte, tankskibets kaptajn Apostolos Mangouras – der risikerede 12 års fængsel, tidligere rederidirektør Jose Luis Lopez-Sors - der risikerede mellem 3 og 9 års fængsel, og tankskibets maskinmester Nikolaos Argyropoulos.

Den nu 78 år gamle kaptajn blev dog idømt ni måneders fængsel for grov lydighedsnægtelse overfor de spanske myndigheder, ved at have nægtet at tage imod en bugsertrosse. Det er uvist, om han kommer til at afsone straffen.

Tankskibets forsikringsselskab blev dømt til at betale en erstatning på 22 millioner euro, 164 millioner kroner.

Det 26 år gamle fuldt lastede tankskib kom i vanskeligheder under en storm ud for Galicien. Kaptajnen ville søge nødhavn, men ingen havn ville tage imod skibet.

Efter langvarige forhandlinger besluttede Spanien, at skibet skulle bugseres længere ud på dybt vand, hvor det efterfølgende brækkede i to dele og sank.

Olien forurenede mere end 1.000 kilometer kyststrækning i Spanien, Frankrig og Portugal. Fiskeriet i området led også betydelig skade.

Kilde: TradeWinds

Relateret indhold

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Forberedelserne til fremtidens digitale søkort går i gang

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Svitzer henter ny kommerciel direktør i Maersk

22.04.2024Maritimedanmark.dk

En tredje midlertidig kanal er åbnet - men kun for mindre skibe

21.04.2024Maritimedanmark.dk

Iransk spionskib er sejlet hjem

20.04.2024Maritimedanmark.dk

44 kvæstet i færgeulykke

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Russisk krigsskib på tværs af Molsfærge

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Stena sælger sit sidste LNG-tankskib

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Sverige: Skyggeflåde truer miljøet i Østersøen

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle