Skipper: Mit skib strøg igennem synet

For skipper Niels Bøndergaard fra Hvide Sande har det nye fiskeskibssyn været en overordentlig positiv oplevelse. Han fik sit skib synet i marts og var dermed en af de første, der blev ført igennem det nye syn, som Søfartsstyrelsen har indført.

”Den nye metode er langt bedre end den gamle. Det tidligere system var meget stift med et skema, der blev krydset af, hvilket også gjorde det mere overfladisk. Nu har vi en dialog med skibsinspektøren om sikkerheden om bord, hvor vi f.eks. snakker om, hvad man gør i en given situation. På den måde kommer man mere i dybden med forskellige emner, og det opleves som mere relevant og vedkommende”, siger Niels Bøndergaard.

Ifølge Niels Bøndergaard har fiskerne efterspurgt netop det dialogbaserede syn i mange år. Samtidig glæder han sig over, at de gode skibe – og sådan et er hans – går hurtigt igennem det nye syn:

”Jeg oplevede, at skibsinspektørerne fra Søfartsstyrelsen hurtigt dannede sig et overblik over skibets tilstand og i vores tilfælde kunne se, at det så godt ud og var ordentligt vedligeholdt. Derefter havde vi en god snak, og jeg fornemmede, at skibsinspektørerne havde tillid til mig. Jeg oplevede inspektørerne som professionelle og kompetente. Selve synet varede kun få timer og var dermed hurtigere overstået end tidligere. Vi fik ingen anmærkninger, og det hele var overstået på stedet. På den måde bliver man belønnet, når sagerne er i orden, og det er jo en god ting”, siger Niels Bøndergaard.

Fiskeskipperen forklarer, at man lægger stor vægt på sikkerheden om bord på skibet:

”Lige fra skibet blev bygget, har sikkerheden været i højsædet. Da vi byggede skibet, havde vi et tæt samarbejde med Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, og sikkerheden er fortsat noget, der betyder rigtig meget. Når vi ansætter en ny mand, er det første, vi gør, at præsentere ham for vores APV, altså arbejdspladsvurderingen, som han skal læse og skrive under. Desuden foretager vi løbende en risikovurdering, f.eks. hvis vi tager nye hjælpemidler i brug. Så vurderer vi, om de kan forårsage nogle farlige situationer, om risikoen er stor eller lille, og hvordan man kan mindske den”.

For Niels Bøndergaard er sikkerheden en naturlig del af det at være skipper på et fiskeskib, og han sørger for at skifte materiel ud, når der er behov for det og i det hele taget holde skibet i en god stand. På den måde er han også godt forberedt, når der skal foretages syn.

”Vores skib fremstod jo som nyt – det var lige blevet sandblæst og malet, og det er som sagt et meget sikkert skib. Derfor strøg det igennem synet. Jeg har da heller aldrig i mine 18 år som fisker været ude for nogen ulykker. Men hvis man er i tvivl om noget, før ens skib skal synes, vil jeg opfordre til, at man kontakter Fiskeriets Arbejdsmiljøråd. De er yderst behjælpelige og rykker oven i købet gerne ud, hvis der er behov for det”, siger Bøndergaard.

Kilde: Søfartsstyrelsen

Relateret indhold

Foga-samarbejde udvider med endnu et skib

20.04.2024Maritimedanmark.dk

20.04.2024Maritimedanmark.dk

44 kvæstet i færgeulykke

27.03.2024Maritimedanmark.dk

Esbjerg Havn får tilladelse til uddybning af sejlrenden

25.03.2024Maritimedanmark.dk

Feggesundfærgen ude af drift

11.03.2024Maritimedanmark.dk

Nye forslag skal forbedre brandsikkerheden for containerskibe

27.02.2024Maritimedanmark.dk

ÆrøXpressen ligger i havn på grund af tekniske problemer.

26.02.2024Maritimedanmark.dk

Dansk-ejet tankskib angrebet af Houthier

23.02.2024Maritimedanmark.dk

Stormen Rolf aflyser færgeafgange

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle