Skandinavisk færge midtpunkt i skrot-strid

Den nu 47-år gamle færge Princess, der i tidernes morgen bl.a. besejlede Göteborg-Frederikshavn, Englands-ruten fra Esbjerg og en kort overgang København-Rønne, er kommet i søgelyset på grund af en nuværende græske ejers salg af skibet til ophugning i Bangladesh.

Den ophugningsmodne færge blev bygget som Prinsessan Birgitta i 1974. Foto: European Seaways..

Den 13.300 bt store ro-ro færge blev bygget af Wärtsilä i Finland i 1974 som Prinsessan Birgitta - senere kendt som Scandinavica og King of Scandinavia - og indeholder på grund af byggetidspunktet ifølge NGO´en Shipbreaking Platform formentlig store mængder asbest, hvilket gør den til “farligt affald”.

“Ifølge EU´s regler for ophugning, Basel-konventionen og tilsvarende nationale lovgivninger, er eksport af ophugnings-modne skibe fyldt med asbest og andre giftige materialer fra Grækenland til ikke-OECD lande forbudt,” siger Ingvild Jenssen, der er stifter og direktør i Shipbreaking Platform.

“Vi opfordrer derfor græske myndigheder til øjeblikketligt at kalde skibet tilbage, så det kan blive ophugget sikkert og miljørigtigt i overensstemmelse med Grækenlands forpligtelser under miljølovgivningen,” siger hun videre.

Hun oplyser, at de relevante myndigheder allerede i maj blev advaret om, at skibet var blevet solgt til ophugning. Som det typisk sker i disse sager blevet skibets flag skiftet to gange. Først fra cypriotisk til Togo-flag - og siden til Comoros.

Skibet blev omdøbt til Princess og forlod Grækenland i midten af juli, hvor det gik gennem Suez-kanalen, ankrede op ved Jeddah i Saudi Arabien før den videre rejse mod ophugningsværterne på strandene i Bangladesh i slutningen af denne måned.

Ifølge Shipbreaking Platform blev mindst otte arbejdere kvæstet eller dræbt under arbejdet med ophugning af skibe i Bangladesh.

Den finsk-byggede færge tilbragte

op mod 30 år i de skandinaviske farvande, inden det i de senere år sejlede Middelhavet tyndt. Fra 2010 til 2017 tjente det som hotelskib for C-Bed i Holland, ombygget til formålet af Fredericia Værft, i dag Fayard.

Færgen har sejlet under ti forskellige navne og haft mere end et dusin ejere. I de sidste tre år - inden salget til ophugning tidligere i år - var skibet ejet af et græsk selskab, der havde planer om at bruge det på en rute mellem Italien og Albanien.

Kilde: Maritime Executive og faergelejet.dk

Relateret indhold

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Røde Hav-konflikten øger skibes CO2-udledning dramatisk

24.04.2024Maritimedanmark.dk

MSC lægger mia-bud på norsk bilrederi

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Ø-færge ude af drift på grund af uheld med dok

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Medier: Danske rederier har sejlet med russisk olie

23.04.2024Maritimedanmark.dk

Svensk flådechef: Den russiske skyggeflåde mistænkes for at spionere

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Forberedelserne til fremtidens digitale søkort går i gang

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Svitzer henter ny kommerciel direktør i Maersk

22.04.2024Maritimedanmark.dk

En tredje midlertidig kanal er åbnet - men kun for mindre skibe

Jobmarked

Se alle

Thyborøn-Agger Færgefart

Navigatør søges til fast stilling

Thyborøn-Agger Færgefart søger navigatør med tiltrædelse snarest muligt.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.05.2024

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle