Singapore: Skibsfartens smeltedigel

Tallene taler sit tydelig sprog: Året rundt, døgnet rundt er der altid omkring et tusind skibe i og omkring havnen i den lille bystat ved spidsen af Den Malajiske Halvø. Singapore er blevet verdens største bunker-knudepunkt med 47,9 mio. leverede tons i fjor og blandt verdens absolut største container-hubs med 37,3 mio teu ud og ind af havnen i 2022. Aktiviteten har tiltrukket flere end 5.000 virksomheder fra alle dele af den maritime verden. Og selvfølgelig også mange danske.

Foto: Lars Emtekær, Maritime Danmark

Hvis man vil fornemme lidt af historiens vingesus i Singapore, er Raffles Hotel et godt sted at starte. Hotellet er opkaldt efter Sir Stamford Raffles, en britisk statsmand, der i starten af 1800-tallet opdagede øens potentiale som en strategisk handelspost med dens placering ved Malaccastrædet. 

Det britiske East India Company etablerede en havn på den godt 700 kvadratkilometer store ø, der i 1824 blev en britisk koloni. 

Det var dengang solen aldrig gik ned over det britiske imperie og Singapore tiltrak sig hurtigt handlende fra hele verden - ikke mindst på grund af dens status som frihavn, der ikke bebyrdede købmændene med told af betydning. 

Singapores betydning som knudepunkt for skibsfarten voksede hurtigt, men det var først efter 2. Verdenskrig og siden Singapores uafhængighed i 1965, at bystaten begyndte at udnytte sit fulde potentiale som et globalt maritimt knudepunkt med en omfattende værftsindustri, godt hjulpet på vej af et erhvervsvenligt klima med lave skatter, en effektiv arbejdsstyrke og en nul-tolerance over for korruption. 

A.P. Møller - Maersk etablerede allerede i 1929 ruter til Singapore og har siden udbygget sin tilstedeværelse og Maersk Singapore Pte. Ltd er i dag en af landets største shipping-virksomheder, der årligt håndterer mere end 1 mio. teu for Singapore virksomheder. 

Blandt de øvrige store danske rederier med tilstedeværelse i Singapore er NORDEN, TORM, og Maersk Tankers, logistikvirksomheden BlueWater Shipping, mens verdens største bunkerleverandør, danske Bunker Holding selvfølgelig også er til stede i landet, der er blevet verdens største på området.  

Også bunkerselskabet Monjasa med hovedsæde i Fredericia har en afdeling i Singapore, ligesom en lang række andre danske maritime virksomheder, som f.eks. DESMI, Hempel, Viking Life-Saving Equipment og Svanehøj. 

De danske virksomheder kan mødes i Danish Business Association Singapore, der er et netværk for danske virksomheder og forretningsfolk, som fokuserer på deling af erfaringer og knowhow om business i Asien. 

Singapores attraktivitet som et forretningscentrum - ikke alene for skibsfart og den maritime industri - har betydet et konstant vokseværk, der har gjort øen til verdens tredje tættest befolkede område. 

I dag bor der omkring 5,6 mio. mennesker i bystaten, der blot er lidt større end Bornholm. Og i gaderne tales der både malaysisk, mandarin og engelsk i den sammensatte befolkning, hvoraf de fleste er etniske kinesere. 

Med et BNP pr. indbygger på godt 90.000 US-dollar om året er Singapore det femte rigeste land i verden, hvilket også afspejler sig i prisniveauet - ikke mindst på boliger og biler.  

Udenlandske virksomheder skal således være parat til at dække en omkostning for en ansat på 40-50.000 kr. pr. måned i leje for en mindre lejlighed.  

Og medarbejderens lyst til at købe en bil kan formentlig ligge på et lille sted af tre årsager:  

Trafikken kan være nærmest stillestående langsom. Den offentlige transport er effektiv og billig. Og  i bestræbelserne på at holde antallet af biler nede, skal der erhverves et certifikat af staten bare for at få lov at købe. Og det kostede i foråret omkring 100.000 Singapore-dollar - svarende til godt en halv million kr.  

Det kan man så overveje over en Singapore Sling i baren på Raffles Hotel, hvor drinken i øvrigt blev opfundet i 1915. Den koster 38 Singapore-dollar - knap 200 kr. 

Danske maritime virksomheder og rederier i Singapore

Ud over store rederier som Maersk, TORM, NORDEN og Hafnia er også bunkervirksomhederne Bunker Holding og Monjasa til stede med kontorer i Singapore. Men også en lang række af Danske Maritimes medlemmer driver forretning i østaten. 

“Vi har ikke en komplet liste over danske maritime virksomheders tilstedeværelse på alle markeder, men kan eksempelvis nævne nedenstående medlemmer, der er til stede i Singapore. Listen er ikke udtømmende, og der kan være flere, som enten selv eller via agenter er på det singaporeanske marked,” oplyser Danske Maritime. 

 • Alfa-Laval 
  Allset Industries 
  C.C. Jensen 
  COBHAM 
  Danfoss 
  DEIF 
  DESMI 
  Emerson 
  Force Technology  
  Green Instruments 
  Hans Jensen Lubricators 
  Hempel 
  Johnson Controls 
  MAN Energy Solutions 
  Svanehøj 
  Viking Life-Saving Equipment 

Ifølge en nylig analyse baseret på udtræk fra Danmarks Statistik, er der 15 danske maritime datterselskaber i Singapore, som i år 2021 samlet genererede 492 jobs i østaten, oplyser Danske Maritime. 

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Dansk shipping i Singapore

Singapore er det vigtigste shippingcenter i verden. Vil man gøre sig gældende i shipping, er det vigtigt at være til stede i Singapore. Derfor er rigtig mange maritime danske virksomheder repræsenteret i Singapore, via egne kontorer eller dattervirksomheder. Maritime Danmark har besøgt Singapore, og sætter i dette TEMA spot på et par af de danske virksomheder, og giver samtidig et overblik over den samlede danske tilstedeværelse.

Relateret indhold

23.07.2024Maritimedanmark.dk

Norden køber norske Norlat Shipping

22.07.2024Maritimedanmark.dk

Ny plan for Hesselø Havvindmøllepark

19.07.2024Maritimedanmark.dk

Maersk containerskib i flammer

19.07.2024Maritimedanmark.dk

Hafnia tankskib kolliderer med supertanker

17.07.2024Maritimedanmark.dk

Rederne lægger større vægt på biodiversitet

16.07.2024Maritimedanmark.dk

Torm køber otte tankskibe og sælger et

11.07.2024Maritimedanmark.dk

Ultrabulk bulkcarrier på grund ud for Sydafrika

10.07.2024Maritimedanmark.dk

Maersk containerskib angrebet i Det Arabiske Hav

Jobmarked

Se alle

Småøernes Færgeselskaber

Navigatør (Afløser) til Færgen Bitten Clausen

Er du en erfaren navigatør, der gerne vil stoppe på langfart eller holde en pause fra udmønstringerne og vil du stadig fortsætte som navigatør men gerne være hjemme hver aften? Det kan også være at du gerne vil sejle lidt færge i dine hjemmeperioder? Eller allerede er gået i land men mangler lidt duften af hav? Så er dette måske noget for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.09.2024

MARPRO Search & Selection

Area Sales Manager - Retrofit market

Are you a professional relationship builder with solid experience in technical sales in the maritime industry? Do you aspire to work in an environment that make vessels a greener and safer place to work?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Søfartsstyrelsen

Kontorchef til Sikre Farvande

Trives du i et fagligt stærkt miljø med mange udfordringer? Og har du mod på at lede en effektiv driftsorganisation? Så er du måske vores nye kontorchef for Sikre Farvande.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

04.08.2024

DanPilot

DanPilot søger en datatekniker-elev med speciale i programmering

Har du lyst til at få din uddannelse hos DanPilot, hvor vi er i gang med en digitaliseringsrejse?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

06.08.2024

DanPilot

Disponenter til Danmarks største lodsfirma søges

Har du erfaring indenfor spedition eller kendskab til mandskabs- eller materialedisponering – og trives du i en travl såvel som omskiftelig hverdag, hvor boldene bliver kastet højt i vejret og skal gribes igen? Så er du måske DanPilot’s nye disponent.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.08.2024

ROYAL ARCTIC LINE

Juniormester og Skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte , Juniormester, og Skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

24.07.2024

Grenaa-Anholt Færgefart

Grenaa-Anholt Færgefart søger én Befaren Skibsassistent til fast stilling med ansættelses snarest muligt

Du vil komme til at indgå i vores faste team af medarbejdere på M/F Anholt, som dagligt betjener færgens kunder samt fragter gods til og fra øen i Kattegat.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sail Event Aarhus

Skipper til M/S Helene

Sail Event Aarhus ApS søger en skipper til sejladser med turbåden M/S Helene.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Skoleskibet Danmark

Kaptajn på Skoleskibet DANMARK

Et helt unikt og spændende job Skoleskibet DANMARK er et smukt sejlskib fra 1933 og en moderne maritim uddannelsesinstitution. Skoleskibet har også en repræsentativ rolle som en sejlende ambassade, for Det Blå Danmark. Skoleskibet DANMARK har to kaptajner, hvoraf denne ene nu har valgt at gå i land, hvorfor denne spændende og helt specielle stilling er ledig til besættelse i efteråret 2024.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

11.08.2024

Saga Shipping A/S

Saga Shipping – søger personale til vores fartøjer

Er Skagen noget for dig…. Tag udfordringen op…

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark