Scandinavian Star er måske svensk sag

Scandinavian Star befandt sig i svensk farvand, da branden startede i april 1990. Den skulle derfor have været undersøgt af svenske myndigheder ifølge Sveriges Radio P4 Väst. Det mener den norske skibstekniske undersøger Gisle Weddegjerde, som henviser til norske politidokumenter.

”Det blev bestemt på udenrigsministerielt niveau, at nordmændene skulle stå for selve efterforskningen af hændelsen, sådan er mit billede af forløbet”, siger Torbjörn Hansson som var vagthavende leder hos politiet i Strömstad, da katastrofen indtraf, til P4 Väst.

Siden ulykken, som kostede 159 mennesker livet, er det hævdet, at det skete i internationalt farvand. Derfor er undersøgelserne foretaget af norske myndigheder. Men Gisle Weddegjerde, som er efterforsker for stiftelsen Efterforskning af mordbranden på Scandinavian Star, mener, at det hele skete i svensk farvand.

Dette bekræftes af Sjöfartsverket overfor P4 Väst. Weddegjerde mener derfor, at svensk politi burde efterforske ulykken.

Svensk politi kan have været vidende om, at branden startede i svensk farvand, men lod det norske politi stå for undersøgelserne. Det kan måske betyde, at der fra svensk side skal sættes en undersøgelse i gang. I april udløber fristen for at rejse eventuelle nye tiltaler, da sagen efter norsk lovgivning bliver forældet.

Siden 1990 er der gennemført fire undersøgelser og den femte er nu på vej. I mandags startede en høring i Københavns Byret, hvor også norsk politi er tilstede. I går ransagede dansk politi to private hjem for at finde indsamlet bevismateriale i sagen.

Støttegruppen for pårørende og overlevende har kritiseret de hidtidige undersøgelser for at være fejlagtige eller ikke grundige nok. Derfor har folk fra gruppen selv samlet oplysninger i sagen. Det er disse oplysninger, en retskendelse nu har givet politiet lov til at beslaglægge.

I løbet af weekenden rapporterede den norske avis, Verdens Gang,

at Stortinget overvejer at starte en sjette undersøgelse. Forslaget er fremsat af Arbeiderpartiet og har ifølge VG støtte fra flertallet. Der træffes beslutning om, hvorvidt en ny undersøgelse skal finde sted i denne uge.

Kilde: Sjöfartstidningen

Relateret indhold

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Røde Hav-konflikten øger skibes CO2-udledning dramatisk

24.04.2024Maritimedanmark.dk

MSC lægger mia-bud på norsk bilrederi

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Ø-færge ude af drift på grund af uheld med dok

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Medier: Danske rederier har sejlet med russisk olie

23.04.2024Maritimedanmark.dk

Svensk flådechef: Den russiske skyggeflåde mistænkes for at spionere

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Forberedelserne til fremtidens digitale søkort går i gang

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Svitzer henter ny kommerciel direktør i Maersk

22.04.2024Maritimedanmark.dk

En tredje midlertidig kanal er åbnet - men kun for mindre skibe

Jobmarked

Se alle

Thyborøn-Agger Færgefart

Navigatør søges til fast stilling

Thyborøn-Agger Færgefart søger navigatør med tiltrædelse snarest muligt.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.05.2024

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle