Sag om arbejdsulykke undrer ekspert

Ekspert i strafferetlige forhold til søs og lektor ved Aalborg Universitet Birgit Feldtmann undrer sig over myndighedernes kriterier for efterforskning af dødsulykker til søs. Ejeren af et fiskefartøj er dømt til at betale erstatning, men Søfartsstyrelsen og politet har ikke rejst straffesag mod rederen.

”Når mennesker dør på arbejde, så bør myndighederne tage det alvorligt. Pårørende har et reelt behov for, at det seriøst undersøges, om der kan placeres et ansvar. Det undrer mig derfor, at Søfartsstyrelsen tilsyneladende ikke har lavet en vurdering af, om der skulle rejses en straffesag efter dødsulykken”, siger Birgit Feldtmann til Fagbladet 3F.

Hun undrer sig over, at Søfartsstyrelsen ikke har lavet en vurdering over for politiet af, om der skulle rejses en straffesag efter en fiskers dødsulykke på jobbet. Pårørende har et reelt behov for, at myndighederne seriøst undersøger, om der kan placeres et ansvar efter dødsulykker på jobbet., mener eksperten.

Den 37-årige fisker Robertas Masiliunas døde 27. november 2013 efter en arbejdsulykke om bord på det danske fiskefartøj ‘Signet’. Litauerens højre arm blev viklet ind i et trawl på skibet, og fiskeren endte på en trawltromle.

Fiskerens arbejdsgiver har aldrig fået en bøde for brud på lov om sikkerhed til søs efter dødsulykken. Politiet har henlagt sagen uden krav om straf. Retten i Hjørring dømte i juni 2016 arbejdsgiveren i sagen til at betale 971.520 kroner i erstatning til den afdøde fiskers enke.

Retten fastslog, at arbejdsgiveren var erstatningsansvarlig i forbindelse med arbejdsulykken. Arbejdsgiveren ankede byrettens dom, men indgik senere et privat forlig med enken, inden sagen kom for landsretten. Det betød, at hun fik udbetalt cirka 450.000 kroner i erstatning.

Nordjyllands Politi har ikke kunnet forklare Fagbladet 3F, hvorfor man valgte ikke at rejse en straffesag efter dødsulykken. Nordjyllands Politi har oplyst, at man forventede at få en indstilling fra Søfartsstyrelsen, hvis der skulle rejses en straffesag.

Fagbladet 3F har siden 14. november 2017 forsøgt at få Søfartsstyrelsens kommentarer til, hvad der skal til for, at styrelsen vurderer, om der skal rejses en straffesag efter en arbejdsrelateret dødsulykke. Men Søfartsstyrelsen har fortsat ikke besvaret Fagbladet 3F’s spørgsmål.

Ifølge Birgit Feldtmann er det svært at vurdere, om der skulle være rejst en straffesag eller ej. Men helt generelt skal der mere til for, at en arbejdsgiver kan blive dømt i en straffesag end i en sag om erstatningsansvar.

Den internationalt anerkendte søretsjurist og professor ved SDU Kristina Siig fastslår ligeledes over for Fagbladet 3F, at bevisbyrden i en straffesag er tungere end i en erstatningssag. Hun er derfor ikke overrasket over, at der ikke er blevet rejst en straffesag.

Læs mere om ulykken og erstatningssagen HER

Kilde: Fagbladet 3F

Relateret indhold

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Forberedelserne til fremtidens digitale søkort går i gang

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Svitzer henter ny kommerciel direktør i Maersk

22.04.2024Maritimedanmark.dk

En tredje midlertidig kanal er åbnet - men kun for mindre skibe

21.04.2024Maritimedanmark.dk

Iransk spionskib er sejlet hjem

20.04.2024Maritimedanmark.dk

44 kvæstet i færgeulykke

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Russisk krigsskib på tværs af Molsfærge

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Stena sælger sit sidste LNG-tankskib

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Sverige: Skyggeflåde truer miljøet i Østersøen

Jobmarked

Se alle

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle