Rusland skal betale 6 mio. USD til Greenpeace
Permanent Court of Arbitration har dømt Ruslands regering til at betale Holland seks millioner USD i erstatning for beslaglæggelse af det hollandsk-flagede Greenpeace-skib, Arctis Sunrise, i internationalt farvand. Rusland overtrådte FN-lov, da agenter bordede skibet uden tilladelse fra flagstaten.
”Domstolens afgørelse giver skibe i internationale farvande garantien for, at et land ikke kan borde dem og arrestere deres besætning, hvis det ikke har ret til det. Det gælder også, hvis besætningen udøver sin ret til at protestere”, sagde Hollands udenrigsminister Bert Koenders
i forbindelse FNs principielle afgørelse i august 2015, hvor beløbet ikke blev fastsat.
Rusland hævder, at da skibet var inden for dets økonomiske interessezone, var det omfattet af landets ret til at handle for at forsvare sine økonomiske interesser, selv om fartøjet befandt sig uden for russisk territorialfarvand.
Greenpeace-skibet Arctic Sunrise, var involveret i en protest i september 2013, hvor aktivister forsøgte at klatre op på Gazproms Prirazlomnaya-platform i Pechorahavet, cirka 30 sømil ud for Sibiriens arktiske kyst. Konfrontationen eskalerede, og russiske sikkerhedsstyrker bordede skibet, beslaglagde fartøjet og arresterede 30 besætningsmedlemmer.
Arctic Sunrise’s besætning, her iblandt danske Anne Mie Roer Jensen og de 29 andre blev tilbageholdt i over tre måneder. Skibet blev bordet af russiske specialstyrker den 19. september 2013 efter en fredelig protest mod Gazproms olieboreplatform i Arktis.
De 30 kom først hjem et par dage efter jul, fordi Præsident Putin gav dem amnesti for deres påståede pirateri. Fartøjet blev tilbageholdt indtil juni det følgende år. Greenpeace hævder, at der var sket skader på skibet, da det blev returneret.
Retten bevilgede Holland en erstatning på 5,5 millioner USD for uretmæssig tilbageholdelse og materiel skade plus yderligere 740.000 USD for udgifter afholdt af den nederlandske regering. Greenpeace forventer, at den nederlandske regering vil overdrage organisationen det erstatningsbeløb, der er udbetalt i forbindelse med dommen.
Rusland er ikke med i UNCLOS og har boykottet voldgiftssagen. Landet har allerede ignoreret påbud om at indbetale depositum i sagen, og kan, ifølge analytikere, beslutte helt at undlade at rette sig efter dommen.
Det ville ikke være den første nation at vende ryggen til rettens afgørelser.
Kina har således stort set ignoreret sidste års voldgiftsdom omkring landet flådetilstedeværelse i dele af det Sydkinesiske Hav, som landet uretsmæssigt gør krav på.
Kilde: Maritime Executive