Regeringsforslag om billigere ø-færger
Regeringen foreslår en nedsættelse af færgetaksterne for passagerer og biler til en lang række danske øer særligt i forårs- og efterårsperioden. Forslaget lægger op til at anvende godt 42 millioner kroner i 2016 og 85 millioner kroner årligt i 2017 og frem.
Endelave-færgen. Arkivbillede.
Regeringen foreslår, at det skal være markant billigere at sejle med færgerne særligt i de perioder, som grænser op til skolernes sommerferie. Forslaget er målrettet den turistmæssige lavsæson om foråret og efteråret, hvor der er et potentiale for at øge turismen på de danske øer.
Med de afsatte penge er der taget et mindre skridt i retning af et såkaldt landevejsprincip, som øerne længe har ønsket. Regeringens forslag bygger oven på ordningen på godsområdet, hvor der allerede i dag ydes tilskud til en nedsættelse af færgetaksterne for gods til og fra en række danske øer.
Forslaget om lavere færgetakster for passager og biler omfatter følgende øer: Bornholm, Læsø, Samsø, Fanø, Ærø, Sejerø, Nekselø, Orø, Agersø, Omø, Askø, Femø, Fejø, Baagø, Avernakø, Lyø, Bjørnø, Birkholm, Strynø, Drejø, Skarø, Hjortø, Aarø, Barsø, Endelave, Hjarnø, Venø, Anholt, Tunø, Fur og Egholm.
Der tidligere socialdemokratisk ledede regering havde fremsat et lovforslag om 133 millioner kroner årligt til at sænke billetpriserne for ø-færgerne. Forslaget nåede ikke at komme til afstemning i Folketinget, da der i mellemtiden blev udskrevet valg.
Folketinget har tidligere nedsat en arbejdsgruppe, der i en rapport i foråret konkluderede, at det vil koste 281 millioner kroner om året i statstilskud til færgerne, så det koster det samme at sejle med en færge som at køre på en landevej, det såkaldte landevejsprincip.
Forslaget vækker nok ikke den store begejstring på de mindre danske øer. En række ø-borgmestre, der 1. september deltog i en høring i Folketinget om lavere færgepriser til småøerne, mente, at det er spild af statslige penge, hvis der kun afsættes 48 millioner kroner til at sænke færgetaksterne til de mindre danske øer.
Læs mere om høringen i september HER
Kilde: Social- og Indenrigsministeriet